Eerste West-Afrikaanse troepen aangekomen in Mali

In Mali zijn 190 Nigeriaanse soldaten aangekomen. Het zijn de eerste van de ruim 5.000 soldaten, die door de ECOWAS-landen beloofd zijn, die aankomen in het land. Ze gaan er de Franse en Malinese troepen bijstaan in hun strijd tegen de moslimrebellen in het noorden.
De Nigerianen gaan de Malinese en Franse troepen bijstaan.

Nigeria gaat de West-Afrikaanse regionale troepenmacht van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS) aanvoeren en heeft alvast 190 van de 900 beloofde Nigeriaanse soldaten geleverd. Het land stuurt later ook nog gevechtsvliegtuigen. In totaal zijn ruim 5.000 soldaten beloofd door Benin, Ghana, Niger, Senegal, Burkina Faso en Togo. Intussen heeft ook Tsjaad 2.000 soldaten beloofd.

De ECOWAS-troepen gaan de Malinese en de Franse troepen bijstaan in hun strijd tegen de moslimrebellen die het noorden van het land in handen hebben. Er zijn nu zo'n 800 Franse grondsoldaten aanwezig in het land en Parijs wil dat nog optrekken tot 2.500. Vanuit het Westen krijgen de Fransen logistieke steun van onder meer ons land, Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië.

De VS biedt voorlopig enkel steun met communicatiemiddelen. De Amerikanen hopen dat Frankrijk de taak alleen kan klaren, want ze staan niet te springen om opnieuw in een eindeloos conflict in een moslimland getrokken te worden.

De buitenlandse troepen zijn ontplooid onder het mandaat van VN-resolutie 2085 dat eind december is aangenomen door de Veiligheidsraad.

Lijf-aan-lijfgevechten

Franse soldaten zijn intussen slaags geraakt met Malinese rebellen in de buurt van de stadjes Diabali en Kona, dat de rebellen eerder deze week hebben ingenomen. Volgens het Franse persagentschap AFP en de radiozender RFI zijn er lijf-aan-lijf-gevechten aan de gang. De Fransen proberen ook de commandostructuur van de rebellen uit te schakelen, om hun organisatie te verzwakken.

De Fransen hebben ook een regiment pantservoertuigen in het land, maar die blijven voorlopig in de buurt van hoofdstad Bamako. Frankrijk wil ten allen prijze voorkomen dat na een eventueel tegenoffensief Bamako in handen van de rebellen valt. In Mali wonen een 6.000-tal Fransen, de meeste daarvan verblijven in de hoofdstad.

Ook de luchtbombardementen door de Franse luchtmacht worden nog steeds opgevoerd. De Fransen zetten daarvoor Mirage- en Rafalevliegtuigen in. Er vliegen intussen ook Gazelle-gevechtshelikopters boven het land.