KMI stuurt een koudealarm uit

De temperaturen in ons land zijn momenteel zo laag dat het KMI een koudealarm heeft afgekondigd. Het koude winterweer kan problemen veroorzaken en mensen moeten voorzorgen nemen. De vriestemperaturen houden wellicht nog enkele dagen aan.

Sinds gisteren zitten we officieel in een koudegolf omdat het vijf nachten na elkaar gevroren heeft en de temperatuur overdag al drie keer onder nul is gebleven. De koudste nacht was die van dinsdag op woensdag, in Retie ging het kwik tot min 14,9 graden.

Het KMI raadt de bevolking aan om extra voorzorgen te nemen. Je goed induffelen, in laagjes bijvoorbeeld, maar ook ervoor zorgen dat de waterleidingen niet bevriezen en huisdieren goed beschermen tegen de kou.

"We geven de raad en waarschuwing aan de bevolking om zich te hoeden tegen de gevolgen van extreme kou", zegt David Dehenauw van het KMI. "Bijvoorbeeld de waterleidingen en waterkranen afschermen, de planten afdekken of binnenzetten, zich goed kleden in meerdere lagen, zodat er voldoende lucht tussen die kledingslagen zit, want lucht is een goeie isolator."

"Je moet huisdieren binnenhouden, ook dieren in de wei moeten bescherming krijgen. Je moet ook kijken naar de zwakkeren in de samenleving die het moeilijker hebben om buiten te komen en die extra kwetsbaar zijn bij een dergelijke koudegolf."

Winterplan van Bpost in actie getreden

Bpost heeft in verschillende verdeelkantoren in de provincie Oost-Vlaanderen en Antwerpen zijn winterplan ook ingevoerd. Dat betekent dat de postbodes niet meer met de fiets of met de brommer op ronde gaan, maar rondrijden met een bestelwagen.

Vandaag, morgen en overmorgen volgen er nog echte ijsdagen. Dat betekent dat de temperatuur heel de tijd beneden het vriespunt blijft.

Zondag geen bibberduik in Gent

De vriesduik in Gent gaat niet door omdat de temperatuur van het water te laag is: 2,5 graden terwijl het toch 4 graden zou moeten zijn. Te koud water geeft risico op onderkoeling en hartinfarcten.