Paul Magnette wordt de nieuwe PS-voorzitter

Paul Magnette wordt de nieuwe voorzitter van de PS. De Franstalige socialisten hebben dat vanavond unaniem beslist op een partijbureau, al moet die keuze nu wel nog formeel bekrachtigd worden op een partijcongres. Nieuwkomer Jean-Pascal Labille volgt Magnette op als federaal minister.
Paul Magnette en aftredend voorzitter Thierry Giet.

Sinds Elio Di Rupo premier is, wordt de voorzittersstoel warm gehouden door Thierry Giet. Maar Giet (kleine foto) doet dat maar "ad interim" en kwam tijdens zijn periode als voorzitter ook niet uit de verf als een sterk figuur. Paul Magnette (41) neemt dus zijn plaats in.

Magnette had eerder beslist om zijn ministerpost in de federale regering op te geven, en burgemeester van Charleroi te worden. Die functie zal hij dus combineren met het voorzitterschap van zijn partij.

Magnette moet de partij klaarstomen voor de "moeder aller verkiezingen", de samenvallende verkiezingen op regionaal en federaal vlak van 2014.

"Ik zal eerst de tijd nemen om naar de militanten, naar de burgers te luisteren", aldus Magnette. Over de aanloop naar 2014 zei hij: "Ik besef dat het een moeilijke campagne zal zijn. Het wordt de grootste uitdaging in mijn termijn, samen met de economische crisis. Maar ik ben heel enthousiast."

Magnette krijgt dus een drukke agenda: "De PS heeft een lange traditie van voorzitters die hun functie combineren met het burgermeesterschap. Dat mag geen probleem zijn, ik ken ook een Vlaamse partij die geleid wordt door een burgemeester van een grootstad."

Jean-Pascal Labille, de nieuwe minister

De opvolger van Magnette in de regering is Jean-Pascal Labille (51). Hij is momenteel algemeen secretaris van het Nationaal Verbond van het Socialistische Ziekenfonds. Labille erft in de federale regering de portefeuilles Overheidsbedrijven, Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid van Magnette. Huidig staatssecretaris Philippe Courard, nu onder meer al bevoegd voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, neemt Wetenschapsbeleid over van Magnette.

Het Paleis liet vanavond weten het ontslag van Magnette als minister aanvaard te hebben. Labille legde vanavond nog de eed af als nieuwe minister bij de koning. Labille is een nieuwkomer op het nationale niveau. Hij bekleedt momenteel verschillende mandaten, onder meer bij de RTBF en het Waalse investeringsvehikel SRIW (Société Régionale d'Investissement de Wallonie) en was een tijd verbonden aan het revisorenkantoor van voormalig minister Michel Daerden. Labille komt uit de regio Luik en is een vertrouweling van Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt.

Paul Magnette, gelanceerd door Di Rupo

Paul Magnette wordt in 1971 geboren in Leuven. Hij studeert politieke wetenschappen en Europese politiek aan de Brusselse Vrije Universiteit ULB. Daarna studeert hij nog verder, onder meer in Cambridge, waar hij zich verdiept in het politieke denken. Magnette wordt naar de politiek geroepen door Elio Di Rupo, die hem schoon schip laat maken bij de PS in Charleroi na opeenvolgende schandalen.

In 2008 stapt hij in de federale regering, nadat hij enkele maanden aan de slag is geweest als minister van Sociale Zaken en Gezondheid in de Waalse regering.

In de regering-Leterme is hij eerst Klimaatminister en minister van Energie. In de regering-Di Rupo krijgt hij eind 2011 de bevoegdheden zoals hierboven vernoemd.

Meest gelezen