Pil voortaan gratis in de Filipijnen

In de Filipijnen kunnen vrouwen van nu af gratis de pil krijgen. Dat staat in een nieuwe wet op de geboortebeperking, die na jaren van verhitte discussies, goedgekeurd is en nu van kracht is geworden.
AP2011
De arme bevolking in de Filipijnen kon zich de pil vaak niet veroorloven.

Miljoenen Filipijnse vrouwen konden de anticonceptiepil tot nu niet nemen omdat die te duur was. Dat is vooral het geval op het platteland en in de sloppenwijken. De Filipijnse eilanden hebben 90 miljoen overwegend arme inwoners, de meeste van hen zijn katholiek.

De regering hoopt met de nieuwe wet de groei van de bevolking af te remmen en de armoede te verminderen. In de wet op de gezondheid van de voortplanting, zoals de wet officieel heet, staat dat condooms en de pil gratis verstrekt zullen worden in de openbare gezondheidscentra en dat er op de scholen seksuele voorlichting zal gegeven worden. Een zeer omstreden punt in de wet is de bepaling dat openbare gezondheidscentra nazorg moeten bieden na een abortus. Abortus is nog steeds verboden in de Filipijnen.  

De katholieke Kerk, die in de Filipijnen veel macht heeft, gaat de nieuwe wet op de geboortebeperking aanvechten bij het hoogste rechtscollege, het Hooggerechtshof..