Portugal krijgt 838,8 miljoen nieuwe noodhulp

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft beslist om voor Portugal een nieuwe schijf noodhulp vrij te geven. Ook Griekenland krijgt een nieuw pakket noodhulp.

Het IMF stemde in met een schijf noodhulp van 838,8 miljoen euro voor Portugal. Dat bedrag maakt deel uit van het reddingsplan van in totaal 78 miljard euro, waartoe de internationale gemeenschap zich in mei 2011 had verbonden.

De beslissing van het IMF komt niet als een verrassing. Christine Lagarde (foto links), het hoofd van de organisatie, had een week geleden al meegedeeld dat Portugal goed op weg is met het doorvoeren van de gevraagde economische hervormingen, die in de eerste plaats een hele reeks bezuinigingsmaatregelen inhouden.

Ook Griekenland krijgt hulp

Het IMF keert 3,2 miljard euro uit aan Griekenland. Dinsdag meldde de Griekse regering al dat het Europese noodfonds EFSF in januari 9,2 miljard euro aan noodkredieten overmaakt. De leningen maken deel uit van het hulppakket ter waarde van 172 miljard euro dat Europa en het IMF vorig jaar aan Griekenland beloofden.

Dat bedrag wordt gespreid over 4 jaar aan Griekenland uitgekeerd, zolang dat land zich aan de voorwaarden houdt die aan de hulp worden gesteld.