Ziekenhuizen weigeren hulp aan slachtoffer verkrachting

In Duitsland is opschudding ontstaan omdat twee katholieke ziekenhuizen hulp hebben geweigerd aan een slachtoffer van een verkrachting. Volgens de koepel van de ziekenhuizen gaat het om een misverstand.

De feiten dateren van vorige maand. Een 25-jarige vrouw uit Keulen was na een avond uitgaan in de stad de volgende dag wakker geworden op een bank in een park. Het enige wat ze zich nog herinnerde was dat ze aan het wachten was op de metro.

De vrouw ging daarop naar een spoedarts die vaststelde dat de vrouw verdoofd en nadien verkracht was. De arts verwees haar door naar een ziekenhuis om DNA-onderzoek te doen en een morning-afterpil te krijgen. Die zijn in Duitsland alleen met een voorschrift te krijgen.

Groot was haar verbazing toen ze in het Sint-Vincentiusziekenhuis te horen kreeg dat zijn niet onderzocht kon worden. Ook een tweede katholiek ziekenhuis weigerde de vrouw te onderzoeken. De spoedarts is dan met de vrouw naar de politie gestapt en die heeft het slachtoffer naar een protestants ziekenhuis gebracht waar ze uiteindelijk geholpen werd.

De eerste twee ziekenhuizen behoren tot een katholieke stichting en die heeft eind vorig jaar nieuwe ethische richtlijnen aan het personeel opgelegd. Die verbieden uitdrukkelijk om de morning-afterpil voor te schrijven.

Misverstand

Volgens een woordvoerder van de stichting gaat het dan ook om een misverstand. De twee katholieke ziekenhuizen hadden de vrouw wel mogen onderzoeken, alleen konden ze haar niet aan een morning-afterpil helpen. Hij benadrukte dat de hele zaak een "betreurenswaardige uitzondering is", die in geen geval overeenkomt met de politiek van de stichting.

De affaire dreigt nog een politiek staartje te krijgen. De regionale minister van Gezondheid Barbara Steffens heeft laten weten dat ze gaat onderzoeken of de ziekenhuizen de wet niet overtreden hebben. "Geen enkel ziekenhuis kan een slachtoffer van geweld afwijzen", zei de minister.

De fractieleider van de Duitse Groenen is nog scherper in zijn kritiek. "Deze zaak toont nog eens de cynische moraal van de katholieke kerk aan. De christelijke naastenliefde houdt daar op, waar het om de dogma's van een bestofte officiële kerk gaat".