"Electrabel is voordeligste elektriciteitsleverancier"

Electrabel biedt momenteel aan gezinnen de voordeligste prijs voor elektriciteit aan, en Eni voor gas. Dat blijkt uit een studie van de CREG. De federale energieregulator onderzocht de gas- en elektriciteitsfactuur tussen december en januari. Sinds het aflopen van de prijsbevriezing op 1 januari hebben heel wat leveranciers nieuwe tarieven gelanceerd.

De CREG onderzocht de prijsevolutie van de energiecomponent van de gas- en elektriciteitsfactuur tussen december en januari. De energiecomponent vormt samen met de netwerkvergoedingen en belastingen het bedrag dat u betaalt.

De opmerkelijkste conclusie uit het onderzoek is dat Electrabel momenteel het goedkoopste elektriciteitstarief voor gezinnen aanbiedt. Het gaat om Fixonline, een vast tarief over één jaar. Voor een gezin met een verbruik van 3.500 kWh komt de energiecomponent van de elektriciteitsfactuur op 265,38 euro per jaar (exclusief btw).

Opmerkelijk is dat de prijs voor Fixonline 2,62 procent hoger ligt dan in december (258,60 euro). Electrabel kondigde vorige maand nochtans prijsverlagingen tot 10 procent aan. Die gelden dus niet voor Fixonline, maar andere Electrabel-producten dalen wel in prijs.

Het verschil met de duurste formule (Actief+ en Eco+ van EDF-Luminus) bedraagt in januari nog steeds 33,63 procent, of 134 euro per jaar voor een doorsnee gezin.

Voor aardgas is een doorsnee Vlaams gezin best af bij Eni, het vroegere Nuon. Met het variabele product Eni Flex komt de energiecomponent van de gasprijs op 730,47 euro per jaar (zonder btw), een daling met 4,78 procent tegenover december. Wie bij Eni van het duurste tarief naar het goedkoopste overschakelt, bespaart 201 euro (-21,58 procent). Het duurste product is ook bij Eni te vinden: Eni Relax 3 jaar.