"Laurent heeft geen nieuwe politieke contacten"

Prins Laurent heeft geen nieuwe politieke contacten gelegd sinds hij twee jaar geleden beloofd had dat niet meer te doen zonder de regering te contacteren. Dat blijkt uit de eerste informatie waarover minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) beschikt.

Na berichten over contacten die de prins onlangs in Brussel zou hebben gehad met Angolese diplomaten, waarschuwde premier Elio Di Rupo gisteren dat de regering er de nodige gevolgen aan zou geven, indien de prins zijn engagementen niet zou hebben nageleefd.

Die afspraken kwamen tot stand na een omstreden reis naar Congo tegen het advies van de regering in en na berichten over contacten met Libische diplomaten in ons land.

De afspraak was dat de prins, voor elke buitenlandse reis waarbij hij contacten zou leggen met politieke persoonlijkheden, de minister van Buitenlandse Zaken zou contacteren en zijn advies scrupuleus zou opvolgen. Dat geldt ook voor contacten in eigen land buiten zijn functie als vertegenwoordiger van ons land.

De premier heeft minister Reynders gevraagd bij de prins een en ander na te trekken, om zich ervan te vergewissen dat hij zijn engagementen naleeft. Op basis van de informatie die de minister de voorbije uren kreeg van de ambassade van Angola en van de advocaat van prins Laurent, zouden er geen nieuwe contacten hebben plaatsgevonden. "De verificaties gaan de komende dagen nog verder", zegt Reynders.