"Malinese leger herovert Konna en Diabali"

Het Malinese leger laat in een persmededeling aan het Franse persagentschap AFP weten dat het de strategisch belangrijke stad Konna heroverd heeft. Ook het stadje Diabali, zo'n 350 kilometer ten noordoosten van Bamako zou zijn heroverd. Dat laatste hebben twee onafhankelijke bronnen bevestigd tegenover AFP.
AP2012

Het Malinese leger laat via een persmededeling aan het Franse persagentschap AFP weten dat het de strategisch belangrijke stad Konna opnieuw volledig in handen heeft. De berichten zijn volgens AFP bevestigd door bewoners van de stad. Konna ligt amper een 70-tal kilometer van de belangrijkste stad Mopti, en is als het ware de poort naar de hoofdstad Bamako.

De Malinese troepen konden de stad innemen dankzij de steun van de Franse luchtmacht die de stellingen van de rebellen non-stop bleven bombarderen. De moslimrebellen zouden daarbij "erg zware verliezen hebben geleden". De inname van de stad Konna was vorige week de druppel die geleid heeft tot de Franse beslissing om troepen te sturen.

De zware gevechten tussen de Franse en Malinese troepen enerzijds en de moslimrebellen anderzijds gaan intussen ook elders in het land onverminderd verder. Sinds woensdag is het eerste echte grondoffensief bezig met lijf-aan-lijfgevechten in de straten van Diabali. Franse gevechtsvliegtuigen hebben die stad, zo'n 350 km ten noordoosten van de hoofdstad Bamako, gebombardeerd. Vanavond meldt AFP dat Diabali zou zijn heroverd. De rebellen hadden Diabali pas maandag veroverd.

Zware gevechten houden aan

Na de eerste Nigeriaanse troepen (kleine foto), zijn nu ook een honderdtal soldaten uit Togo aangekomen in Bamako.

In totaal zijn ruim 5.000 soldaten beloofd door landen van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap (ECOWAS): Benin (300), Burkina Faso (500), Niger (500), Nigeria (900), Senegal (500), Togo (500), Tsjaad (2.000).

De ECOWAS-troepen gaan de Malinese en de Franse troepen bijstaan in hun strijd tegen de moslimrebellen die het noorden van het land in handen hebben. Er zijn nu zo'n 1.400 Franse grondsoldaten aanwezig in het land en Parijs wil dat nog optrekken tot 2.500. Vanuit het Westen krijgen de Fransen logistieke steun van onder meer Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en ook ons land.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept intussen op tot internationalisering van de militaire operatie in Mali. Reynders wijst erop dat het Europese defensiebeleid nog een stuk vlotter kan. "Wanneer grote gebeurtenissen zich voordoen, hebben we nog altijd een probleem om middelen te mobiliseren."

De buitenlandse troepen zijn ontplooid onder het mandaat van VN-resolutie 2085 dat eind december is aangenomen door de Veiligheidsraad.

AP2013

Amerikanen komen Fransen (beetje) te hulp in Mali

De Verenigde Staten gaan in op de Franse vraag voor logistieke steun bij het bestrijden van de moslimrebellen in Mali. Eerder boden de Amerikanen al communicatieondersteuning bij het West-Afrikaanse conflict.

"We gaan sowieso troepen en materieel helpen transporteren", klinkt het vanuit het Witte Huis. De Fransen zouden bovendien voor de kosten van de vluchten instaan. De Amerikanen kunnen op die manier toch de Fransen te hulp komen, zonder dat ze zelf troepen moeten inzetten. Ze willen vermijden om na Afghanistan, Irak en Libië opnieuw in een conflict getrokken te worden in een moslimland.

De VS overweegt naast transport ook nog andere logistieke steun. Zo wordt overwogen om vliegtuigen te sturen die de Franse gevechtsvliegtuigen kunnen voltanken in de lucht. Daarnaast overwegen de Amerikanen ook om drones in te zetten in het gebied.

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, benadrukt evenwel dat er geen plannen zijn om VS-troepen te sturen naar het land. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat Afrikaanse naties - ECOWAS-landen in het bjizonder - de verantwoordelijkheid opnemen om de vrede in Mali te herstellen en te behouden."

AP2013