"Ondernemerswereld heeft een Tom Boonen nodig"

"Waarom is Tom Boonen zo populair? Omdat hij goed uitlegt wat hij doet en omdat hij hard werkt voor zijn resultaten. Zo iemand hebben we ook nodig in de ondernemerswereld." Dat heeft minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de nieuwsjaarsreceptie van de werkgeversorganisatie Voka.

De Croo was een van de sprekers op de nieuwjaarsreceptie van Voka in Brugge. "Vorig jaar waren we nog het "dutske" van Europa, nu zitten we in het koppeloton. Het wordt tijd dat we weer een positief verhaal brengen", zei hij als oud-ondernemer. "Als ondernemers bandieten of fraudeurs worden genoemd, dan bloedt mijn ondernemershart", was zijn opener in evenementenzaal La Brugeoise.

Eén van de ondernemers vond ook dat het tijd was om eens met een positief verhaal naar buiten te komen. De Croo ging akkoord en reageerde op de openingsspeech van Voka-voorzitter Lieven Danneels, die het even had over Tom Boonen. "Waarom is Tom Boonen zo populair? Omdat hij goed uitlegt wat hij doet en omdat hij hard werkt voor zijn resultaten. Zo iemand hebben we ook nodig in de ondernemerswereld", aldus De Croo.

De liberaal toonde zich echter ook realistisch over zijn taak als minister. "Er moeten meer mensen aan het werk en ze moeten ook langer werken, maar dat is lang niet voldoende om de pensioenkosten te dragen. Er is nog twintig jaar werk. We moeten orde op zaken krijgen in de begroting om de pensioenen betaalbaar te maken."

Eindigen wilde De Croo opnieuw doen met een positieve boodschap. "Hier in West-Vlaamse bedrijven heerst optimisme en vooral de wil om harder te trappen als de wind tegen zit. Dat moeten wij ook allemaal gaan doen", bleef hij in de wielerterminologie.