"Oneerlijke concurrentie in bouwsector neemt toe"

De vakbonden van de bouwsector hebben in Brussel een prikactie gehouden om de toenemende oneerlijke concurrentie en fraude met buitenlandse bouwvakkers aan te klagen. Buitenlandse bouwvakkers werken hier soms voor 5 euro per uur.

De vakbonden kozen in Brussel een groot hotel in aanbouw uit om hun zorgen te formuleren. Niet toevallig, want de arbeidsinspectie hield daar net een controle.

Daaruit bleek dat de 90 arbeiders die er werkten, voor liefst 43 onderaannemers aan de slag waren. Zo werkten er bijvoorbeeld Roemenen voor Portugese onderaannemers van Belgische bedrijven.

Op dit terrein zijn geen geen grote inbreuken vastgesteld, maar buitenlandse onderaannemingen maken zich vaak schuldig aan zwartwerk en fraude. Zo verblijven de buitenlandse bouwvakkers vaak op de bouwterreinen, werken ze er voor 5 euro per uur en soms zes dagen per week.

Oneerlijke concurrentie, vinden de vakbonden, maar ze klagen ook de sociale dumping aan. Door de lage lonen worden de buitenlandse arbeiders eigenlijk uitgebuit, "maar de winsten blijven wel in de zakken van die illegale werkgevers".

"Meer omzet, toch minder tewerkstelling"

Bovendien bouwen grote Belgische bouwbedrijven langzaam maar zeker hun vaste binnenlandse werkgelegenheid af. Die bedrijven blijven dan wel hetzelfde werk uitvoeren, maar doen dat met personeel dat hen wordt aangeleverd, klagen de vakbonden aan.

"We stellen nu al vast dat we een terwerkstellingsdaling hebben in de sector, niettegenstaande dat de omzet binnen de bouwsector nog altijd stijgt", zegt Stefaan Van Tourenhout van het ACV.