"Twaalf doden bij gijzelingsactie in Algerije"

Het Algerijnse leger heeft een 100-tal gegijzelden kunnen bevrijden uit een gassite, maar er zijn ook 12 dodelijke slachtoffers gevallen. Dat deelt het Algerijnse persagentschap APS mee. De extremistische groepering die de gijzeling heeft georganiseerd, dreigt intussen met bijkomende soortgelijke acties. Het lot van een aantal gegijzelden blijft onzeker.
DigitalGlobe2013

De aan Al Qaeda gelieerde extremistische organisatie dreigt met nieuwe terreuracties. "We raden alle Algerijnen aan om zo ver mogelijk weg te blijven van olie- en gasinstallaties van buitenlandse bedrijven, want we zullen aanvallen wanneer ze het het minst verwachten", laat de groepering achter de gijzeling in Algerije weten.

De groepering maakt hiermee duidelijk dat ze vooral westerlingen viseert. Eerder was al bekend geraakt dat de ruim 600 Algerijnse werknemers van de gasinstallatie nagenoeg onmiddellijk zijn vrijgelaten door de gijzelnemers. "Ze waren enkel geïnteresseerd in de westerlingen", zei een vrijgelaten Algerijn daarover.

Informatie is diffuus

Twee dagen geleden hebben moslimextremisten een aanval ingezet op een erg afgelegen gassite in Algerije en tientallen werknemers gegijzeld. De gijzelnemers eisen het einde van de Franse militaire interventie in buurland Mali. Exacte cijfers over het aantal gegijzelden en over hun nationaliteit is er niet. Volgens sommige bronnen zouden daar ook 3 Belgen bij zijn, maar dat wordt door Buitenlandse Zaken formeel ontkend.

Het Algerijnse leger heeft helikopters en grondtroepen ingezet om de gijzelaars te bevrijden en daarbij zouden verschillende gijzelaars omgekomen zijn. Ook daarover zijn er nog geen exacte cijfers, maar vanavond bevestigt het Algerijnse persbureau dat er 12 doden zijn. Eerder had de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius het over één gedode Fransman, en Washington had het over één gedode Amerikaan. Daarnaast zouden zeker 11 gijzelnemers gedood zijn.

Hoe dan ook is de informatie over de gebeurtenissen op zijn zachtst gezegd diffuus. "Een honderdtal buitenlanders, die deel uitmaakten van een groep van 132 gijzelaars, is nu bevrijd", meldt het Algerijnse persbureau.

De Algerijnen meldden eerst dat de bevrijdingsactie voorbij was, maar zeggen vanavond dat de operatie doorgaat. De Britse premier David Cameron waarschuwt intussen dat de Britten zich het best voorbereiden op slecht nieuws.

Volgens verschillende bronnen houden de terroristen nog steeds een deel van de gassite in de buurt van Amenas stevig in handen. De situatie op het terrein is evenwel niet zo duidelijk. Het gaat om een erg afgelegen gasinstallatie die gezamenlijk gerund wordt door het Britse BP, de Noorse oliemaatschappij Statoil en Algerije. De installatie is daarenboven enorm groot, er werken honderden mensen.

AP2007