Belgische C-130 voor het eerst ingezet in Mali

Een Belgische C-130 is voor het eerst ingezet in Mali. Het toestel is vanop zijn basis in Ivoorkust naar Mali gevlogen met Frans militair materieel, waaronder munitie. De C-130 is enkele uren in de hoofdstad Bamako gebleven en daarna weer vertrokken naar Ivoorkust.
De Belgische C-130 in Bamako.

België heeft twee C-130 Herculesvliegtuigen ter beschikking gesteld van de Franse Operatie Serval in Mali. De toestellen zijn gestationeerd op de luchthaven van Abidjan in Ivoorkust en staan sinds gisteren onder Frans bevel.

Ons land heeft ook de inzet van twee Agusta-helikopters met medische uitrusting toegezegd. Zij zouden opereren vanuit Segou, zo'n 235 kilometer ten noordoosten van Bamako, maar er is nog geen datum vastgelegd waarop zij vertrekken. Het Franse leger zal eventuele gewonden naar Segou brengen, van waaruit ze naar Bamako zullen worden getransporteerd.

De voltallige Kamer heeft gisteravond de resolutie goedgekeurd waarin ze de Belgische deelname aan de militaire missie in Mali steunt. Vlaams Belang en Ecolo-Groen onthielden zich. Het kernkabinet zette dinsdag formeel het licht op groen voor logistieke steun aan de Franse militaire operatie in Mali.

Tijdens een korte tussenkomst aan het einde van een lang debat over de resolutie, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat er zich 183 Belgen in Mali bevinden. De diensten van Buitenlandse Zaken staan in permanent contact met hen en hebben hen geadviseerd het land te verlaten indien hun aanwezigheid niet noodzakelijk is. Indien hun aanwezigheid wel noodzakelijk is, werd hen aangeraden zich onder bescherming van de aanwezige troepen te plaatsen.

Europese steun

Intussen hebben ook andere Europese landen hun bijdrage aan de Franse militaire operatie geleverd: Duitsland levert twee tactische transportvliegtuigen C-160 "Transall". Deze vliegtuigen zullen troepen van de West-Afrikaanse Economische Gemeenschap naar Mali overbrengen. Nederland levert een KDC-10 transportvliegtuig om Frans militair materieel van Tsjaad of Senegal in te vliegen.

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders dringt er intussen op aan dat de Franse operatie in Mali "zo snel mogelijk een internationale operatie wordt". Hij wijst erop dat het Europese defensiebeleid nog een stuk vlotter kan. "Wanneer grote gebeurtenissen zich voordoen, hebben we nog altijd een probleem om middelen te mobiliseren."

De buitenlandse en defensiepolitiek van Europa gaan te traag vooruit, "we moeten sneller", aldus Reynders. In de Sahel vindt volgens hem op dit moment "een internationale strijd" plaats waarin Europa zich "sterk moet engageren".