Briers nu ook formeel voorgedragen als gouverneur

De Vlaamse regering heeft Jan Briers formeel voorgedragen als gouverneur van Oost-Vlaanderen. De partijloze Briers was door de N-VA voorgedragen om gouverneur André Denys (Open VLD) op te volgen die met pensioen gaat. De N-VA reageert tevreden op het nieuws.

De Vlaamse regering heeft het federale niveau om een "eensluidend advies" gevraagd. Ze hoopt het advies "tijdig" te zullen ontvangen. De tijd dringt immers. Huidig gouverneur Denys gaat op 1 februari officieel met pensioen. De benoeming gaat pas in als ook de federale regering met de voordracht instemt.

Over het invullen van de gouverneursfunctie was de laatste weken heel wat te doen. Zowel de N-VA als Open VLD lieten hun interesse blijken. Gisteren lekte al uit dat de Vlaamse regeringspartij N-VA Briers zou voordragen. Open VLD reageerde gepikeerd, en zei dat het nog overleg over de zaak wou. De liberalen vinden dat de "regels en geplogendheden" niet gevolgd zijn.

De keuze voor Briers sloeg in als een bom. De man was tot nog toe directeur van het Festival van Vlaanderen en is niet partijpolitiek gebonden. Maar volgens de Vlaams nationalisten kan dat geen beletsel zijn. "Een gouverneur is idealiter iemand die in het maatschappelijke leven heeft bewezen dat hij of zij kan leiding geven, kan coördineren en beslissingen kan nemen", aldus N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts.

"Uiteraard moet een gouverneur over voldoende draagvlak beschikken in zijn provincie en een netwerk hebben waarop hij of zij kan terugvallen. Zo iemand staat beter boven de politiek, dan eruit te komen. Wij willen een gouverneur van en voor Oost-Vlaanderen, niet van en voor een politieke partij."