Extreem radioactieve vis gevangen in Fukushima

In de buurt van de kerncentrale van Fukushima in Japan is een vis gevangen met een schokkend hoog gehalte aan radioactiviteit. Volgens het bedrijf dat de kerncentrale uitbaat, bevatte de voor controledoeleinden gevangen vis 2.500 keer meer radioactiviteit dan de wettelijke norm.

In de vis werd een hoeveelheid radioactief cesium van 254.000 becquerel per kilo gemeten, of 2.540 keer meer dan toegestaan voor producten uit de zee. De murasoi was gevangen in een haven op de site van de kerncentrale Fukushima Daiichi aan de noordoostelijke kusten van Japan.

De kerncentrale van Fukushima werd op 11 maart 2011 achtereenvolgens door een aardbeving en tsunami getroffen. Door de hoge radioactiviteit die er heerst, moesten 15.000 inwoners van de regio rond de kerncentrale blijvend hun woning verlaten. Sinds de ramp is alle visserij in het gebied verboden, net als de landbouw en veeteelt.