Fyra mag niet meer in België rijden

De Fyra-hogesnelheidstrein mag niet meer op het Belgische spoorwegnet rijden tot de NMBS heeft aangetoond dat de rijstellen veilig zijn. Dat heeft een onafhankelijke overheidsinstantie beslist.

Sinds gisterenmiddag rijdt er geen enkele Fyra-trein meer tussen Brussel en Amsterdam omdat drie treinstellen aan de onderkant beschadigd zijn, waarschijnlijk door ijs.

De Dienst voor Veiligheid en Interoperabiliteit van de Spoorwegen (DVIS), een Belgische onafhankelijke overheidsinstantie, heeft nu beslist dat er geen enkele Fyra-trein meer op het Belgische spoorwegnet mag rijden, zolang de NMBS niet kan aantonen dat de rijstellen veilig zijn.

De DVIS nam die beslissing onder meer nadat een afdekrooster van een Fyra-trein op de sporen was gevonden.

De Fyra-hogesnelheidstreinen kampen al van bij het begin met allerlei problemen, wat vaak tot vertragingen en zelfs afgeschafte treinen heeft geleid. De NMBS, die de Fyra samen met de Nederlandse Spoorwegen uitbaat, moet nu met een actieplan op de proppen komen om de problemen met de treinen aan te pakken. Pas dan zouden de treinen opnieuw toegelaten worden.

Het verbod geldt enkel voor treinen met passagiers. Intussen mogen er wel nog lege Fyra-treinen rondrijden om testen uit te voeren.

Hoe geraak ik nu in Amsterdam?

Er rijden sinds gisteren geen Fyra's meer en ze zullen dus tot nader order niet meer op het Belgische spoorwegnet rijden. Hoe moet u dan in Amsterdam geraken?

NMBS-woordvoerder Bart Crols raadt aan om vanuit Brussel naar Essen te sporen. Daar kunt u overstappen op een lokale trein naar Roosendaal, van waaruit u verder naar de gewenste bestemming kunt reizen.

Mensen die een Fyra-ticket hadden besteld, kunnen dat laten vervangen door een ander treinticket of krijgen hun ticket terugbetaald.

Er rijden ook Thalys-treinen van Brussel naar Amsterdam, maar die tickets zijn een pak duurder dan de tickets voor de Fyra of de gewone treinen.