Gekibbel over grootte vakbondsdelegatie Ford Genk

De vergaderingen over het sociaal plan bij Ford Genk van vandaag en volgende maandag zijn afgelast. De vakbonden willen onderhandelen met een ruimere delegatie, maar dat vindt de Ford-directie geen goed idee.

De volledige syndicale delegatie van Ford Genk bestaat uit 18 mensen. Om de onderhandeling iets werkbaarder te maken, was met de directie van Ford eerst afgesproken dat de gesprekken zouden gevoerd worden met 4 vertegenwoordigers van het christelijke ACV, 3 van het socialistische ABVV en 2 van de liberale ACLVB. 9 van de 18 afgevaardigden dus.

Tijdens de eerste vergaderingen is vooruitgang geboekt, maar de 9 vakbondsmensen die niet zouden mogen deelnemen, vinden het toch beter om met de hele groep aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. "Het zou niet zo praktisch zijn om met de beperkte groep te onderhandelen, en dan telkens naar buiten te moeten gaan om de andere afgevaardigden te informeren en de standpunten af te stemmen", vindt Eddie Martens, hoofdafgevaardigde van het ACV.

Daarom hadden de vakbonden na intern overleg voorgesteld om met alle 18 vakbondsmensen aan tafel te zitten, maar de Ford-directie is het daarmee niet eens en heeft daarop de volgende vergaderingen afgeblazen.

Maandag zitten de vakbonden weer samen om een compromisvoorstel te doen. Als de directie dat aanvaardt, zullen de vergaderingen over het sociaal plan volgende dinsdag hervatten.