Hond blijft wachten op overleden baasje

Twee maanden nadat Maria Margherita Lochi is overleden op 57-jarige leeftijd, blijft haar hond terugkeren naar de kerk waar haar begrafenis werd gehouden. De Duitse scheper geeft de indruk te wachten op haar terugkeer.

Bij elke eucharistieviering in de Italiaanse kerk is de 7-jarige Tommy aanwezig. Enkele jaren geleden werd de Duitse scheper door Maria ontdekt in een veld bij haar in de buurt. Ze nam het verwaarloosde dier mee naar huis om hem te verzorgen. Uiteindelijk zou hij haar huisdier worden.

Volgens buurtbewoners hield de vrouw wel meerdere huisdieren, maar de band met Tommy was het sterkst. Iedere dag trok Maria met haar hond naar de nabijgelegen kerk. Verrassend genoeg maakte de pastoor geen bezwaar tegen zijn aanwezigheid.

Het is in diezelfde kerk in San Donaci dat de begrafenisplechtigheid werd gehouden voor Maria. Ook toen was Tommy samen met andere rouwenden van de partij. Twee maanden na haar dood blijft de Duitse scheper opduiken als de klokken worden geluid, het signaal om de viering te starten.

"Hij is er iedere week", bevestigt pastoor Donato Panna in de Italiaanse pers. "En hij gedraagt zich voorbeeldig. Sterker nog, in al die jaren heeft hij nog geen enkele keer geblaft."

Net door dat goed gedrag liet hij Tommy toe om in de kerk te komen met Maria. "Ze waren duidelijk onafscheidelijk en hij deed niets verkeerd. Ook heb ik nooit klachten gehad van andere kerkgangers", aldus Panna.

Het stoort hem evenmin dat Tommy de misvieringen blijft bijwonen. "Hij zit altijd geduldig te wachten op zijn vaste plaats, aan de zijkant van het altaar. Ik krijg het echt niet over mijn hart om hem buiten te zetten. Ik ben zelf ook pas mijn hond verloren."

Na het overlijden van Maria is er niemand die de hond in huis heeft gehaald. "Iedereen in het dorp geeft hem wel wat te eten, maar ik hoop vooral dat hij snel een nieuw baasje vindt dat voor hem wil zorgen", besluit de pastoor.

lees ook