Hoogste temperatuur in Sydney sinds 1859

In Sydney, de grootste stad van Australië, is de hoogste temperatuur geregistreerd sinds het begin van de metingen in 1859. Het kwik steeg in de namiddag tot 45,8 graden Celsius. Australië kreunt al enkele weken onder een aanhoudende hittegolf.
BELGA/WAEM

"Het is een historische dag voor Sydney vandaag", aldus weerman Dick Whitaker van de weerzender Weather Channel. "We hebben nooit een dergelijke hitte gekend in Sydney sinds het begin van de metingen." Het vorige record dateert van 1939. Toen werd in de grootste stad van Australië 45,3 graden Celsius opgetekend.

Een groot deel van Australië kreunt sinds enkele weken onder een hittegolf, met honderden bosbranden als gevolg. Vorige week had de klimaatcommissie in een rapport nog aangegeven dat de klimaatwijziging bijdraagt tot het fenomeen. "De duur, de omvang en de ernst van de huidige hittegolf zijn nooit gezien in onze metingen", stond daarin ook te lezen.

De hoogste temperatuur ooit opgemeten in Australië dateert van 1960. Dat record staat op naam van het stadje Oodnadatta, in Zuid-Australië, waar de thermometer toen 50,7 graden aanwees. Door de aanhoudende hitte hebben de Australische spoeddiensten het heel erg druk. Vooral oudere en zieke mensen lopen risico.