Ivoriaanse stokebrand is opgepakt in Ghana

In Ghana is Charles Blé Goudé aangehouden, de Ivoriaanse minister van Jeugd onder de afgezette president Laurent Gbagbo en leider van de jeugdbeweging Jeunes Patriottes. Hij wordt beschouwd als een van de aanstokers van het geweld na de fel gecontesteerde presidentsverkiezingen van 2011. Het Internationaal Strafhof in Den Haag zoekt Blé Goudé wegens misdaden tegen de mensheid.
(archieffoto)

Als leider van de Jeunes Patriottes speelde Blé Goudé een belangrijke rol in het creëren van een klimaat van agressie en terreur tegen al wie als "vijand van Ivoorkust" werd beschouwd. In de praktijk waren dat meestal aanhangers van Alassane Ouattara, tegenstander van Laurent Gbagbo en winnaar van de presidentsverkiezingen.

Bij het post-electoraal geweld vielen naar schatting een 3.000-tal doden. Velen werden hard aangepakt aan wegbarricades die de Jeunes Patriottes hadden opgeworpen. Sommigen kwamen om toen ze een brandende autoband rond de hals kregen. In de maanden voor de definitieve afzetting van Gbagbo hield Blé Goudé geregeld meetings waarop hij zijn aanhangers opzweepte tot actie.

Na de afzetting van Gbagbo en de machtsovername door Ouattara verdween Blé Goudé spoorloos. Hij liet nog een keer iets van zich horen in een telefonisch interview, waarin hij elke schuld ontkende.

Hij is nu aangehouden in de Ghanese stad Tema, waar hij blijkbaar woonde. Vanavond is hij uitgeleverd aan Ivoorkust.