Koud weer speelt hst-treinen parten

Er rijden vandaag opnieuw geen Fyra-treinen tussen Brussel en Amsterdam. Drie van de zeven hogesnelheidstreinen zijn beschadigd door het ijs. Ook de Eurostar-treinen hebben last van het winterweer.

"Er is gebleken dat het plaatwerk aan de onderkant van de trein door grote ijsblokken flink beschadigd is. Nader onderzoek moet de precieze oorzaak bepalen. Uit voorzorg hebben we daarom beslist vandaag geen Fyra-ritten te laten plaatsvinden", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Sinds de start van de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam, op 9 december duiken er om de haverklap problemen op. Er zijn grote vertragingen en regelmatig worden treinen afgeschaft. CD&V stelde gisteren nog voor om de Fyra voorlopig van de sporen te halen.

Of de Fyra de komende dagen wel rijdt, is nog niet duidelijk. Wie al een ticket heeft, kan vanuit Brussel naar Antwerpen reizen. Vervolgens is er een vervangende busdienst naar Nederland (Breda of Roosendaal) en daar kunnen de reizigers een trein nemen naar hun eindbestemming. Meer informatie voor de reizigers vindt u hier.

Enkele Eurostar-treinen afgelast

Eurostar heeft vandaag vier treinen afgeschaft omdat er verse sneeuw verwacht wordt in het Verenigd Koninkrijk en in Noord-Frankrijk. Het gaat om de treinen met nummers 9110, 9136, 9117 en 9153. Wie een ticket heeft voor een van die treinen, kan zijn ticket omruilen of zijn geld terugkrijgen. Meer informatie daarover vindt u hier.

Voor de overige Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel, die wel uitrijden, worden vertragingen verwacht. Door het barre winterweer zijn er snelheidsbeperkingen ingevoerd.