Liberty Global verhoogt zijn bod op Telenet niet

De Amerikaanse mediagroep Liberty Global verhoogt zijn bod op Telenet niet. Topman John Malone stelt zich voorlopig tevreden met de uitbreiding van zijn belang in het Vlaamse bedrijf van 50,1 naar 58,4 procent.

Het Amerikaanse Liberty Global bezit al een tijdje 50,1 procent van de aandelen van Telenet en controleert dus het bedrijf. In september lanceerde Liberty een bod op alle andere aandelen van Telenet tegen een prijs van 35 euro. Dat was toen 14 procent boven de beurskoers. Het bod waardeert Telenet op 3,9 miljard euro en zou Liberty 1,9 miljard euro gekost hebben.

Er kwam echter verzet van de onafhankelijke bestuurders van Telenet en van twee grote aandeelhouders (Omega Advisors en de Noorse centrale bank) die de prijs te goedkoop vonden. Zij eisten een prijs van ongeveer 39 euro per aandeel. Ook heel veel kleine aandeelhouders weigerden daarop om mee in te stappen op het bod van Liberty Global.

Liberty-topman Malone had tot vandaag de tijd om het geflopte bod goed te maken door alsnog een hogere prijs aan te bieden. Maar hij zal dat dus niet doen, zo meldt De Tijd. Het doel van Liberty: Telenet volledig in handen krijgen en van de beurs halen, is dus (voorlopig) niet bereikt. De aandeelhouders die wel ingingen op het bod, worden uitbetaald op 1 februari. Met die aandelen erbij heeft Liberty nu een belang van 58,4 procent in Telenet.

Liberty Global mag nu een jaar lang geen hoger bod doen of eigen aandelen inkopen tegen meer dan 35 euro. Het aandeel van Telenet opende vanmorgen met bijna 4 procent verlies. De beleggers hadden er wellicht op gerekend dat Liberty wel een hoger bod zou doen.

Het Amerikaanse bedrijf kan in de loop van het jaar zijn belang in Telenet wel nog uitbreiden. Zeker als de koers van het aandeel blijft hangen rond de 35 euro zullen een deel van de aandeelhouders wellicht alsnog aan die prijs willen verkopen.

Wie is de kabelgigant Liberty Global?

Liberty Global heeft zijn wortels in 1991 en is opgebouwd door de Amerikaanse enterpreneur John Malone, die nog steeds de controle over de groep heeft. Het is een van de grote kabelgiganten in de Verenigde Staten, maar is ook actief in Australië en Europa.

Via het filiaal UPC Broadband werkt Liberty in Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Ierland, Nederland, Polen, Roemenië, Slovakije en Zwitserland. In België is Liberty meerderheidsaandeelhouder in Telenet.

Wereldwijd heeft Liberty Global een omzet van 10 miljard dollar en telt het 22.000 personeelsleden.