Luchtkwaliteit is slecht op veel plaatsen

Op veel plaatsen in ons land zit er te veel fijn stof in de lucht. Dat blijkt uit metingen van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. De dienst raadt zware inspanningen af voor astma- en hartpatiënten.

"De waarden van het fijn stof zijn overal redelijk hoog", zegt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. "Vooral in de grote steden zoals Gent en Antwerpen worden er concentraties gemeten boven de 70 microgram fijn stof per kubieke meter."

"De belangrijkste reden is het huidige weer", zegt Fierens. "Er is heel weinig wind zodat de luchtverontreiniging die we produceren, blijft hangen met hoge concentraties tot gevolg. Ook het feit dat men meer met hout stookt, heeft een belangrijke impact."

Andere bronnen van luchtverontreiniging zijn het verkeer, de industrie en de landbouw.

U kan de actuele metingen van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu hier raadplegen.