Rebellen: "Belgische journalist gedood in Syrië"

In Syrië is de Frans-Belgische journalist Yves Debay om het leven gekomen. Dat zeggen de Syrische rebellen. Hij kreeg een kogel door zijn hoofd aan het front bij de stad Aleppo. Debay, een oud-militair, was 58 en schreef voor het Franse legermagazine Assaut.

De oorlogscorrespondent zou op het moment van zijn dood bezig geweest zijn met een reportage over de gevechten tussen de rebellen en het Syrische leger in Aleppo, in het noordwesten van het land. Een scherpschutter schoot hem een kogel door het hoofd.

De opstandelingen hebben foto's en beeldfragmenten online gezet waarop het lijk van de journalist te zien zou zijn, net als zijn persaccreditatie van het Franse ministerie van Defensie. Volgens de militanten zijn de regeringssoldaten verantwoordelijk voor de dood van Debay.

Yves Debay werd op 24 december 1954 geboren in Lubumbashi, in het toenmalige Belgisch Congo. In 1975 gaat hij in het Belgische leger. Hij vecht ook een tijdlang aan de kant van elitetroepen uit Rhodesië (het huidige Zimbabwe) en Zuid-Afrika. In 1985 besluit hij uit het leger te stappen en zich in de journalistiek te storten met een documentaire over het Franse leger.

Debay, die ook over de Franse nationaliteit beschikt, wordt vervolgens correspondent voor het nieuwe magazine Raids, waarvoor hij de burgeroorlog in Libanon, de twee Golfoorlogen, de oorlog in Joegoslavië en de oorlog in Afghanistan in 2001 verslaat. In 2005 richt hij in Frankrijk het magazine Assaut op.

"Ik vrees dat we overlijden zullen moeten bevestigen"

"Ik vrees dat we zullen moeten bevestigen dat fotograaf-journalist Yves Debay overleden is." Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) na afloop van de ministerraad. Maar een officiële bevestiging van het overlijden is er nog niet.

"Het nieuws is niet eenvoudig na te trekken gezien de weinige tussenpersonen waarover we ter plaatse beschikken en de moeilijke verplaatsingsomstandigheden", verklaarde de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Michel Malherbe eerder.