Voormalige balletdanser Sergei Filin belaagd met zuur

De voormalige balletdanser en artistiek directeur van het Bolsjojtheater, Sergei Filin (42), is op straat aangevallen. Een gemaskerde man riep eerst iets en gooide daarna zuur in het gezicht van Filin. De directeur werd al maanden bedreigd.
AP2013

Filin was gisteren op weg naar zijn appartement toen hij aangevallen werd. Volgens BBC-correspondent Steve Rosenberg rommelt het al een tijdje binnen het theater. Er zouden spanningen zijn tussen de verschillende dansgroepen. Filin zou van die intriges het slachtoffer geworden zijn.

Volgens uitvoerend directeur van het Bolsjojtheater Anatoly Iksanov is Filin een man die zelden compromissen sluit. "Als hij vond dat een danser niet klaar was voor een stuk, wees hij hem af." In 2011 namen twee balletsterren, Natalia Osipova en Ivan Vasiliev, nog ontslag uit ongenoegen over het programma.

Dokters proberen het zicht van Filin te redden. Mogelijk wordt hij blind. Filin heeft ook derdegraadsbrandwonden opgelopen. Hij zal worden overgebracht naar een ziekenhuis buiten Rusland.

AP2011