Wat de rok zegt over de rokkendraagster

Rosea Lake, een Canadese studente van 18 jaar, heeft wereldwijd een debat op gang getrokken over de lengte van een rok en wat dat zegt over de vrouw die ze draagt. Een foto die weinig aan de verbeelding overlaat, heeft ruim 270.000 reacties opgeleverd in nauwelijks twee weken tijd.

De foto, die u onderaan volledig kunt bekijken, toont de benen van een onbekende vrouw die haar rok optilt. Op haar been staan tien woorden geschreven. Van "matrone" (deftige gehuwde vrouw) helemaal onderaan tot "hoer" helemaal bovenaan. Elke lengte van de rok komt dus overeen met een specifiek woord dat beschrijft hoe de vrouw door anderen wordt aanzien.

Blogster Laura Beck onderschrijft op de populaire website Jezebel de visie van de studente. "Net als zo veel vrouwen krijg ik commentaar op de lengte van mijn rokken. Op school werd ik onderworpen aan de "vingertest" om na te gaan of mijn korte rok niet te kort was en als ik een langere rok droeg, kreeg ik de vraag waarom ik mijn benen zo bedek. Op sommige dagen kan een vrouw echt niét winnen."

Maar Beck is niet alleen. Wereldwijd hebben al 270.000 mensen hun mening gegeven over de foto."Ter hoogte van de enkel staat er geen woord meer geschreven", schrijft iemand op Facebook. "Is dat elegant? Ik vind van wel." Nog iemand anders is minder opgezet met de foto van Lake. "Ja, laat ons vrouwen beoordelen zoals ze dat deden in de jaren 1600. Walgelijk!"

Het doel van Rosea Lake is alleszins geslaagd. Zij wilde met de foto aantonen dat het niet goed is om voorbarige conclusies te trekken uit de lengte van een rok. "En ik betrap er mezelf op dat ik het ook doe", geeft ze toe op de website van The Province. "Als ik iemand met een kort rokje zie, dan denk ik ook "slet", terwijl ik een vrouw met een langere rok als onderdrukt beschouw. Maar ik voel me er meteen slecht over."

Maar wat vindt ze van de wereldwijde aandacht die haar foto te beurt valt? "Als creatief persoon hou ik van de aandacht van het publiek, dus dit is echt geweldig." De jonge vrouw speelt ook met het idee om de foto's af te drukken en te verkopen aan geïnteresseerden. "Maar dan ga ik wel een spelfout moeten aanpassen, want op het been is het woordje "prudish" verkeerd geschreven.", lacht de studente.

lees ook