Wat er écht gebeurde met de ezel in Botswana

Heeft Google Street View de dood van een ezel op zijn geweten? Die vraag wordt al enkele dagen gesteld nadat er bezwarende foto's zijn opgedoken uit Botswana. Daarop is te zien hoe een ezel aanvankelijk gezond en wel rondloopt, maar na een volgende muisklik roerloos op de grond blijft liggen.
Volgens Google werd ezel niet aangereden, maar rolde het dier zich in het stof.

"Er is geen enkele ezel gewond geraakt bij onze activiteiten in Botswana", zegt Kei Kawai van Google Maps in een blog op internet. Met die blog wil de topman van het bedrijf alle geruchten die zijn ontstaan de kop indrukken.

"Sommigen beweerden dat een van onze wagens betrokken was bij de aanrijding van een ezel, waarna we het dier aan zijn lot hebben overgelaten", schrijft Kawai. "Ik heb de volgende foto's online gezet om aan te tonen dat dit niet zo is. Volgens mij was het dier zich aan het rollen in het stof. Daarna is hij opnieuw de wildernis in getrokken."

De foto's waarvan sprake lijken Google alvast vrij te pleiten. De ezel die even tevoren nog op zijn zij lag, staat weer recht en staart naar de wagen van waaruit de foto's worden genomen. Nog volgens Kei Kawai ligt de schuld bij de camera's. Door de samenstelling van de 360° beelden lijkt het alsof het dier is aangereden.

lees ook