Zin in pret op sneeuw of ijs? Hier moet u zijn!

Op sommige plaatsen in Wallonië kan er dit weekend geskied worden. Schaatsliefhebbers moeten echter nog even geduld uitoefenen, want het ijs is op veel plaatsen nog niet veilig genoeg. Ook in Wachtebeke, waar het vandaag eerst wél mocht, mag je niet meer op het ijs.
Deze mensen keren terug van de vijver in Wachtebeke.

Wie al graag eens een paar latten onder de schoenen bindt en daar niet voor tot in Oostenrijk of Zwitserland wil rijden, kan dit weekend zijn of haar hartje ophalen in enkele skigebieden in eigen land.

In de provincies Henegouwen en Luxemburg en in Spa, in de provincie Luik, zal er dit weekend geskied kunnen worden. Zo zullen onder meer de skipistes van Chimay, de Baraque Fraiture, Chiny, Anlier en Thier des Rexhons open zijn.

In de Oostkantons kan er nog niet geskied worden, omdat de sneeuw daar nog niet dik genoeg is. Mocht er daar het komend weekend extra sneeuw vallen, zou ook daar mogelijk geskied kunnen worden. Dat geldt ook voor andere skipistes in Wallonië.

Schaatsen kan niet, ook niet meer in Wachtebeke

Schaatsgekke Belgen hebben voorlopig minder geluk. In de meeste recreatiedomeinen en natuurgebieden is het voorlopig absoluut verboden om op het ijs te komen.

In geen enkel natuurgebied van het Agentschap voor Natuur en Bos is het ijs veilig genoeg om op te schaatsen. "Dit toch doen, is levensgevaarlijk", waarschuwt het agentschap.

Op één plek kon er vandaag wel al geschaatst worden: in het provinciale domein Puyenbroeck in Wachtebeke en dat op de vijver in het bloemenpark. Het moch echter alleen daar, op de andere plassen in het domein is het ijs nog niet dik genoeg.

Voor u met heel Vlaanderen Wachtebeke binnenvalt, moet u wel beseffen dat de vijver in het bloemenpark niet al te groot is. "De grote massa zullen we niet aankunnen", waarschuwde Luc De Ridder van Puyenbroeck gisteren op Radio 2 Oost-Vlaanderen. En inderdaad: in de loop van deze namiddag zijn wakken ontstaan in het ijs. Te veel mensen waren komen opdagen. Schaatsen is nu opnieuw niet meer toegelaten.

Kraenepoel en Damse Vaart nog verboden terrein

Andere traditionele schaatsplekken zijn dus nog verboden terrein. Het gaat dan onder meer om de Kraenepoel in Aalter (foto), de Damse Vaart of De Gavers in Harelbeke.

De politie zal op verschillende plaatsen een oogje in het zeil houden om te voorkomen dat roekeloze waaghalzen het ijs toch zouden uitproberen.

Op verschillende plaatsen worden morgen overigens nieuwe metingen uitgevoerd. Wie wil weten of het ijs dan dik genoeg is en er dus geschaatst kan worden, kan onder meer terecht op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos of op de websites van de verschillende gemeenten.

Schaatsen op straat

Als schaatsen op de vijvers niet mag, dan doen we het gewoon op straat. Dat moet Georges Campe uit Sint-Laureins gedacht hebben.

Met een zelfgebouwde sproeiwagen toverde hij de Vaartweg in zijn gemeente namelijk om tot een 200 meter lange ijspiste. Vanaf vanavond kunnen schaatsers er over het ijs zoeven.

De piste is 200 meter lang en 3 meter breed. Het ijs heeft een dikte van 8 millimeter. Campe heeft daarvoor twee dagen lang de weg besproeid. Uiteraard met toestemming van het gemeentebestuur en de lokale politie.