"Brussel staat onafhankelijk Vlaanderen niet in de weg"

Vlaams Belangvoorzitter Gerolf Annemans heeft in zijn nieuwjaarstoespraak een "Hoofdstad-manifest" voorgesteld en wil daarmee komaf maken met de stelling dat de kwestie-Brussel een onafhankelijk Vlaanderen onmogelijk maakt.

Volgens Vlaams Belang is de PS op oorlogspad, want met de Waals-Brusselse federatie bereiden ze zich volgens de partij voor op de ultieme confrontatie, "maar Brussel is én blijft de hoofdstad van Vlaanderen", zegt Annemans. "We willen geen Brusselse stadstaat onder een of andere PS- of FDF-commandante, maar een hoofdstedelijk stadsgewest dat de toekomst ziet in de genormaliseerde verhoudingen met de onafhankelijke Vlaamse republiek."

Met het "Hoofdstad-manifest" wil het Vlaams Belang komaf maken met de stelling dat de optie Vlaamse onafhankelijkheid onmogelijk is omwille van Brussel. "Brussel heeft Vlaanderen nodig, maar Vlaanderen heeft ook Brussel nodig", klinkt het.

De partij ziet verder weinig heil in een confederaal Belgisch model. "We zijn geen voorstanders van confederalisme voor België, maar wel voor Vlaanderen en Europa, wel voor Vlaanderen en Nederland en wel voor Vlaanderen en Brussel." Brussel als een enclave in Vlaanderen dus, "maar wel met goede afspraken met de Brusselse Franstaligen".