"Hells Angels mogen geen ambtenaar worden"

De stad Amsterdam wil geen ambtenaren die lid zijn van motorclubs zoals Hells Angels of Satudarah in dienst hebben. "Wie weigert zijn lidmaatschap op te geven, kan ontslagen worden", zegt de burgemeester.

"De combinatie van een baan als ambtenaar met het lidmaatschap van een motorclub is onwenselijk", zegt een woordvoerder van de stad Amsterdam aan de NOS. Daarom wordt eerst in kaart gebracht welke ambtenaren lid zijn. "Wij willen die mensen de gelegenheid geven om te stoppen bij de motorclubs. Doen zij dat niet, dan kijken wij welke mogelijkheden we hebben."

De aanpak past in het overheidsstreven om motorclubs harder aan te pakken, zegt de stad. "Wij zien voor onszelf een voortrekkersrol. Wij willen niet wachten op een landelijke aanpak, we beginnen vast."

PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan heeft weet van minstens drie ambtenaren op verschillende niveaus die lid zijn van de motorclub Hells Angels. Van der laan wil dat ambtenaren die weigeren hun lidmaatschap bij dergelijke clubs op te geven, kunnen worden ontslagen.

Aanleiding van dit alles is de veroordeling begin januari tot acht jaar cel van een Hells Angel voor het plegen van een aanslag met een handgranaat. De man werkte als ambtenaar bij de stad Amsterdam. Die schorste de man en onderzoekt nu of hij ook kan worden ontslagen.