"Het gewest is van iedereen, merci Patrick"

Laurette Onkelinx (PS) wil als kersverse voorzitster van de afdeling van de Franstalige socialisten in Brussel, dat de hoofdstad een volwaardig gewest wordt. Dat zegt ze in een kranteninterview met Le Soir en De Tijd. Ze zegt dat ze vreest dat de N-VA Brussel zal blokkeren.

Afgelopen week was er een heuse stoelendans bij de Brusselse PS. Charles Picqué bevestigde de geruchten en wordt in mei vervangen als Brussels minister-president door partijgenoot Rudi Vervoort, die nu voorzitter is van de lokale PS-afdeling. Vervoort zijn zitje wordt dan ingenomen door Onkelinx, die wel in de federale regering blijft. Reden genoeg voor enkele lange interviews in de weekendkranten over Onkelinx' toekomstvisie op de hoofdstad.

"Ik wil werk maken van een Brusselse identiteit, omdat dat de cement is dat de sociale, de culturele en de religieuze verschillen tussen de Brusselaars onderling kan wegwerken. La région pour tous. Het gewest is van iedereen, merci Patrick", zegt ze grappend en verwijzend naar de vroegere Antwerpse baseline "'t Stad is van iedereen". En dat meent ze, zo wil ze ook met de Brusselse Vlamingen samenwerken. "Die worden in Vlaanderen zelf niet zo graag gezien, maar ze zijn onontbeerlijk om de Brusselse identiteit te vormen."

De kersverse voorzitster van de lokale PS-afdeling wil verder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitbouwen tot een volwaardig gewest en wil dat doen door de band met Wallonië te versterken en goede relaties met Vlaanderen uit te bouwen. Voor dat laatste stelt ze wel een voorwaarde. "Dat moet met wederzijds respect gebeuren. Daarin ben ik onverbiddelijk: Brussel staat op gelijke voet met Vlaanderen en Wallonië." CD&V en de N-VA zijn fel gekant tegen een volwaardig Brussels Gewest.

Voor de verkiezingen van 2014 hoopt ze dat alles goed verloopt, "zodat we ons kunnen focussen op het sociaaleconomische. Ik hoop echt dat we onszelf weer niet gaan pijnigen met institutionele problemen". In het ergste geval vreest Onkelinx dat "de N-VA Brussel volledig gaat blokkeren".

In dat geval gaat ze "samen met de Waalse vrienden er alles aan doen om Brussel te verdedigen. Op dat gebied zit ik met FDF-voorzitter Olivier Maingain op dezelfde golflengte". De vicepremier zegt ook dat ze in Brussel niet wil samenwerken met de N-VA.