"Terreurdaad in Algerije is een mislukking"

"De terroristische actie in Algerije is vanuit het standpunt van de terroristen mislukt", zei professor internationale politiek Rik Coolsaet (UGent) in "Vandaag" op Radio 1. "Algerije heeft met de interventie aangetoond niet te onderhandelen met terroristen." Naar verluidt worden nog zo'n 30-tal mensen vastgehouden op de gassite, maar hun lot is onzeker.
AP2013

Hoewel de extremistische groepering beweert de terreuractie te hebben opgezet om de Fransen uit buurland Mali te verdrijven, beginnen meer en meer mensen daaraan te twijfelen. Volgens Professor Rik Coolsaet (UGent) is de actie het werk van een afgescheurde jihadist die al maanden de operatie voorbereidde, voor de Fransen zich dus in Mali bevonden.

"Eigenlijk is deze operatie al mislukt", stelt Coolsaet. "Ik vrees dat dit heel bloedig zal aflopen, maar bekeken vanuit het standpunt van de daders is het eigenlijk een mislukking, omdat Algerije getoond heeft dat het op geen enkele manier gaat onderhandelen met gijzelnemers." Het land doet dat volgens Coolsaet om te vermijden dat het land opnieuw afglijdt in een nieuwe burgeroorlog (in de jaren 90 kostte een bloedige burgeroorlog in het land zo'n 150.000 mensenlevens, nvdr.)

Veiligheidsraad veroordeelt gijzeling

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelt scherp de gijzeling van werknemers op een gasontginningsveld in Algerije. De Veiligheidsraad heeft het over gruwelijke daden en wil dat de daders, de opdrachtgevers en de geldschieters voor het gerecht worden gebracht.

Na een interventie van het Algerijnse leger zou nog onduidelijkheid zijn over een aantal gegijzelden. Verschillende bronnen spreken over een 30-tal werknemers van het gasveld die nog gegijzeld zouden worden door extremistische moslims die gelieerd zouden zijn aan Al Qaeda.

Hoe dan ook is de informatie over de gebeurtenissen op zijn zachtst gezegd diffuus. "Een honderdtal buitenlanders, die deel uitmaakten van een groep van 132 gijzelaars, is nu bevrijd", meldt het Algerijnse persbureau. Het exacte aantal gijzelaars, hun nationaliteit en hoeveel daarvan nog worden gegijzeld, is niet duidelijk. Zeker is wel dat er onder de gegijzelden geen Belgen zijn.