Afrikaanse troepenmacht voor Mali in de maak

In Ivoorkust is een conferentie van West-Afrikaanse leiders bijeen om de toestand in het buurland Mali te bespreken. Algemeen wordt aangenomen dat de conferentie een plan zal aannemen om Afrikaanse troepen naar Mali te sturen, maar er is grote onzekerheid over de financiering van zo'n operatie.
Alassane Ouatara

De Ivoriaanse president Alassane Ouatara hield bij de start van de vergadering een pleidooi voor een grotere West-Afrikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Mali. Daar vecht het leger met de steun van Franse troepen tegen islamitische extremisten.

Nigeria en Togo hebben al troepen toegezegd, en ook Niger, Burkina Faso en Tsjaad zouden dat ook doen. In totaal wordt er gemikt op een troepenmacht  van 5.000 soldaten. Groot probleem is de financiering van de operatie. Als die langer duurt dan tien dagen, moet er extra geld worden gevonden en niemand weet voorlopig waar dat vandaan moet komen.

Offensief

In Mali zelf zijn de Franse en Malinese troepen intussen verder opgerukt naar het noorden. Ze zouden momenteel nog zo'n 100 kilometer verwijderd zijn van de stad Diabaly, al is de toestand niet heel duidelijk. De islamisten zouden de stad gisteren verlaten hebben na bombardementen van de Franse luchtmacht, maar berichten als zouden het leger en de Fransen al in de stad zijn, worden door de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian ontkend.

Le Drian zei ook dat nu al 2.000 Franse militairen zijn ingezet in het kader van de operatie Serval. Hij voegde eraan toe dat het eerdere doel van 2.500 soldaten op Malinese bodem, mogelijk zal worden overschreden.

Alles samen zullen "ongeveer 4.000 militairen worden gemobiliseerd voor deze operatie", zei de minister. Daarbij alludeerde hij op troepen die buiten Mali gestationeerd zijn en die eveneens betrokken zijn bij de operatie.

De Franse president François Hollande heeft intussen nog eens herhaald dat de Fransen zo lang als nodig is "om het terrorisme uit te schakelen" in Mali zullen blijven. De Fransen hopen wel dat hun taak zal worden overgenomen door een West-Afrikaanse troepenmacht.

Vluchtelingen

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) vreest voor meer dan 700.000 oorlogsvluchtelingen in Mali. Sinds de lente van vorig jaar zijn 230.000 mensen binnen Mali op de vlucht en bijna 150.000 naar buurlanden gevlucht. "Onze huidige planningen zijn voorbereid op 300.000 mensen, die binnen Mali naar veiligere oorden op zoek zijn, en 407.000, die naar de buurlanden vluchtten", zei UNHCR-woordvoerster Melissa Fleming.

Volgens de Verenigde Naties behandelen de islamisten de burgerbevolking onmenselijk. De beschuldigingen gaan van het afhakken van ledematen tot verkrachtingen en gedwongen huwelijken van jonge meisjes met jihadisten.