Algerijnse gijzeling eindigt met 55 doden

Gevechtseenheden van het Algerijnse leger hebben een einde gemaakt aan de gijzelingsactie in een gasfabriek in de woestijn. Daarbij zijn alle 32 gijzelnemers om het leven gekomen, evenals 21 van de gijzelaars, voor het grootste deel buitenlanders.

Na een eerste aanval van de Algerijnse troepen drie dagen geleden hadden elf gijzelnemers zich verschanst met minstens zeven buitenlandse werknemers van de gasfabriek.

De nieuwe aanval vond halfweg de voormiddag plaats. Voordat de gijzelnemers overmeesterd werden, brachten die nog zeven gijzelaars om het leven.

Volgens de Algerijnse overheid zijn bij de hele operatie 685 Algerijnse en 107 buitenlandse werknemers bevrijd. Bij de start van de gijzeling vier dagen geleden, hadden de gijzelnemers al twee mensen om het leven gebracht. Het dodental zou nog kunnen oplopen omdat er nog een aantal personen vermist zijn.

De gijzelnemers waren duidelijk niet van plan om zich zonder slag of stoot over te geven. Het domein rond de gasfabriek ligt bezaaid met landmijnen. Het Algerijnse leger is gestart met de ontmijning van het gebied. Het leger heeft ook een wapenarsenaal gevonden met onder meer mortieren en raketten.

Ondertussen is er ook iets meer duidelijkheid over de identiteit van de 32 gijzelnemers. Drie van hen waren Algerijnen en de meeste anderen kwamen uit Noord-Afrika. Ook een Nederlander en een Canadees zouden aan de gijzeling hebben deelgenomen.

Bij de omgekomen of vermiste gijzelaars zijn er volgens een eerste balans zes Britten, drie Amerikanen, tien Japanners, vijf Noren, twee Maleisiërs, een Fransman en een Roemeen. Volgens de Algerijnse overheid waren er ook drie Belgen ter plekke, die de gijzeling overleefd hebben. Tot nu toe zei Buitenlandse Zaken in Brussel dat ze geen weet had van Belgen ter plekke.