Ex-premier Timosjenko van Oekraïne verdacht van moord

De vroegere Oekraïense premier Joelija Timosjenko heeft in 1996 samen met een collega politicus de opdracht gegeven voor de moord op een parlementslid. Dat zegt tenminste het Oekraïense parket-generaal. Timosjenko werd in 2011 veroordeeld tot zeven jaar cel wegens machtsmisbruik.

Volgens procureur-generaal Viktor Ptsjonka zijn er voldoende elementen die aantonen dat Timosjenko samen met haar collega Pavlo Lazarenko de moord op Jevgeni Sjtsjerban bestelde. Dat parlementslid werd in 1996 doodgeschoten toen hij vanuit Moskou in Donetsk aankwam.

De uitvoerders van de moord werden in 2003 veroordeeld tot levenslang. Ze kregen 2,8 miljoen dollar voor het plegen van de moord. Geld dat ze volgens het parket-generaal ontvingen van Timosjenko en Lazarenko.

Tegen Timosjenko loopt vandaag nog een tweede proces wegens geldverduistering en belastingontduiking, feiten die ze gepleegd zou hebben in de jaren 90, toen ze aan het hoofd stond van een gasbedrijf. De zitting daarvan werd gisteren uitgesteld omdat de beklaagde niet aanwezig was.

"Toestand Timosjenko is kritiek"

De gezondheidstoestand van Timosjenko zou volgens haar advocaat te slecht zijn om het proces bij te wonen. Haar toestand gaat zienderogen achteruit, zo zegt de advocaat. "Toen ik de laatste keer haar kamer binnenging, vond ik haar liggend in de doucheruimte terug. Ik dacht dat ze dood was. Het duurde enkele minuten voor ze me herkende. Ik ben geen arts maar ik denk dat haar toestand kritiek is."

De 52-jarige politica wordt sinds mei vorig jaar in een ziekenhuis in Charkiv behandeld voor chronische rugpijn. Begin deze maand lanceerde ze nog een campagne om te protesteren tegen de permanente videobewaking in haar ziekenkamer. Volgens haar aanhangers slaapt ze sindsdien in een stoel op de gang. Timosjenko zelf heeft altijd alle aanklachten tegen haar ontkend. Volgens haar zitten er politieke motieven achter.