Fyra-producent biedt zijn excuses aan

De producent van de Fyra, het Italiaanse AnsaldoBreda, heeft zijn excuses aangeboden voor de problemen met de hogesnelheidstrein. Eerder vandaag lieten de Nederlandse Spoorwegen weten dat ze voorlopig afzien van de afname van zeven nog bestelde treinen.

De Fyra, een snelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel, kampt sinds de start begin december met vertragingen en uitval. Vrijdag bereikten de problemen een dieptepunt. België verbood het rijden met de trein op zijn spoornet nadat daar een deel van het plaatwerk van een Fyra werd gevonden. Dat was onder een trein uit gevallen na sneeuw en vorst.

De Nederlandse Spoorwegen had 16 treinen van 20 miljoen euro per stuk besteld en heeft er inmiddels negen in bezit. De levering van de overige zeven treinen is opgeschort. In eigen land bekijkt de NMBS maandag of ze de bestelling van drie Fyra-treinen al dan niet annuleert. 

Maandag vindt er overleg plaats tussen de Nederlanders en de Belgen over een directe intercityverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen. Een 'onafhankelijke partij' gaat kijken naar de betrouwbaarheid van de treinen voordat de Fyra weer gaat rijden, aldus de NS.

AnsaldoBreda belooft intussen zijn uiterste best te doen om de "onverwachte" problemen met de hogesnelheidstrein op te lossen. Het bedrijf heeft een team van 40 personen samengesteld die In Italië en Nederland een diepgaand onderzoek gaan instellen.

AnsaldoBreda benadrukt dat de schade die de treinen leden door ijsblokken nooit de veiligheid van de treinen en de passagiers in gevaar heeft gebracht. De hogesnelheidstrein V250 heeft alle testen ondergaan, waaronder een proef in een klimaatkamer in het internationaal erkende Arsenal Institute in Wenen. Ook op een circuit in Tsjechië zijn proeven gedaan. Nergens zijn de in Nederland en België opgedoken problemen gemeld.