Geen tuchtonderzoek tegen Gentse ex-politiewoordvoerder

Er komt geen tuchtonderzoek tegen Steven De Smet, de vroegere woordvoerder en communicatiedirecteur van de Gentse lokale politie. Een maand nadat het Gentse hof van beroep De Smet had vrijgesproken voor schending van het beroepsgeheim, heeft ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) beslist om de zaak niet verder te onderzoeken.

De Smet gaf na afloop van de voetbalrellen in Gent in juni 2011 vertrouwelijke politie-informatie door aan Vlaams parlementslid Veli Yüksel (CD&V). Hij vertelde hem onder meer dat de Gentse lokale politie slecht voorbereid was op mogelijk geweld na afloop van de uitzending van de voetbalmatch België-Turkije. Yüksel maakte die informatie openbaar waarna De Smet aangeklaagd werd voor schending van het beroepsgeheim.

Bij de start van het gerechtelijk onderzoek werd De Smet afgezet als communicatiedirecteur en woordvoerder, maar volgens de auditeur bij de Raad van State kon die dubbele afzetting niet. Een arrest is er nog niet, de auditeur adviseert wel om De Smet opnieuw aan het hoofd van de communicatiedienst te plaatsen.

Nu ook het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Milquet heeft laten weten dat er geen intern onderzoek volgt, staat niets een eerherstel in de weg. De Smet zelf reageert opgelucht.

"Ik ben zijn daar zeer blij om. We zijn nu al meer dan een maand na de vrijspraak en ik hoop zo vlug als mogelijk in ere hersteld te worden, in mijn oude functies dus, zodat ik er weer volop tegenaan kan gaan om het korps in het politielandschap een plaats te geven waar het hoort: op de eerste rij."