Spanningen bij Koerdische optocht in Genk

In het centrum van Genk hebben een 300-tal Koerden betoogd uit protest tegen de brandstichting in het Koerdisch cultureel centrum Welat eerder deze week. De optocht verliep in een gespannen sfeer. De politie verrichtte vier administratieve aanhoudingen.

"Met de betoging willen we onze walging uiten over wat er in Genk gebeurd is", zegt voorzitter Hasan Üstboga van de vzw Welat. "We denken dat extreemrechtse Turken achter deze aanslag zitten." Volgens Üstboga was de actie in Genk een vergelding voor de deelname van de Belgische en Genkse Koerden aan een betoging in Parijs. Zowat 150.000 Koerden protesteerden er tegen de moord op drie vooraanstaande Koerdische vrouwelijke politici.

De optocht van vandaag werd gehouden met toestemming van de Genkse burgemeester. Er heerste wel een gespannen sfeer. Er waren enkele schermutselingen met extremistische Turkse jongeren. De politie was massaal aanwezig en ook de Koerden zelf hadden stewards ingezet om alles in goede banen te leiden.

Tijdens de optocht blijft het Koerdisch cultureel centrum gewoon open. De schade is er aanzienlijk na de brandbom van woensdag.