Stokoude whisky keert terug naar laatste rustplaats

Enkele jaren geleden zijn in een hut op Antarctica 3 kratten whisky teruggevonden die begin 20ste eeuw waren achtergelaten na een poolexpeditie. Nu de alcohol geanalyseerd is, wordt ze terug naar de vindplaats gebracht.
Een van de flessen whisky. Gebotteld in 1898, achtergelaten in rond 1910.

In 2007 hebben wetenschappers op Antarctica de hut teruggevonden die poolreiziger Ernest Shackleton tijdens een expeditie van 1907 tot 1909 gebruikt heeft (zie kader onderaan). In de hut bevonden zich, naast genoeg proviand en mondvoorraad voor ruim een jaar, ook drie kisten whisky (kleine foto). Pas in 2010 zijn de kisten meegenomen naar het vasteland.

In de kisten bevonden zich nog intacte flessen whisky van het merk Mackinlay. De alcohol in de flessen was zelfs nog vloeibaar. Toen de huidige eigenaar van het merk, Whyte & Mackay, hoorde over de ontdekte flessen, werden enkele flessen onmiddellijk met het vliegtuig naar Schotland gebracht voor verdere analyse.

Het oorspronkelijke recept van de soort whisky die zich in de flessen bevindt, is in de loop der jaren verloren gegaan. Dankzij de voorzichtige analyse van enkele stalen uit de flessen, heeft de whisky-distilleerderij opnieuw een gelimiteerde hoeveelheid van 50.000 flessen van de whiskysoort op de markt gebracht.

De whisky heeft een lichte honingachtige kleur en zou zacht en elegant van smaak zijn, met delicate aroma's van appel, peer en een toets ananas. De opbrengst van de flessen gaat overigens naar een erfgoedfonds dat de hut van Shackleton wil conserveren. Nu de whisky geanalyseerd is, wordt ze - ruim 100 jaar nadat ze was achtergelaten - teruggebracht naar de hut.

AP2010

De race naar de Zuidpool

Ernest Henry Shackleton (1874-1922) was een Ierse poolreiziger. In 1908 bereikte hij ei zo na als eerste de magnetische Zuidpool. Hij is later geridderd, omdat hij op 156 km van de pool geraakt was. Het is tijdens die expeditie dat hij op Cape Royds een hut heeft gebouwd (kleine foto van tijdens die expeditie in die hut).

Enkele jaren later in 1911-1912 bereikten Roald Amundsen en Shackleton's rivaal, Robert Falcon Scott als eersten wel de Zuidpool. Die laatste overleefde de tocht niet. Amundsen had het vak overigens geleerd op de poolexpeditie van het Belgische schip de Belgica (1897-1899) dat het eerste schip is dat overwinterde bij Antarctica. Die expeditie was een ramp doordat de Belgica vast raakte in het ijs, maar Admundsen zei later er veel geleerd te hebben.

lees ook