Van Besien haalt uit naar Vanackere

Groen-voorzitter Wouter Van Besien heeft op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij uitgehaald naar minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) en bij uitbreiding naar de hele federale regering.

"Ik verwacht van regeringen in crisistijd dat ze de problemen in de ogen kijken en aanpakken: arbeid goedkoper maken en milieuvervuiling duurder, ondernemers ruimte bieden om jobs te creëren, jonge mensen ondersteunen en banken reguleren", zegt Van Besien aan de Groen-militanten.

"Maar als ik naar deze regering kijk, denk ik niet aan marxisme, allesbehalve. Ik denk eerder aan laxisme: de dingen op hun beloop laten."

En dan wijst Van Besien naar minister Vanackere. "Hij zucht dat de grote fiscale hervorming voor de volgende legislatuur zal zijn. Hij roept op om massaal aandelen te kopen, zonder dat hij eerst de banken aangepakt heeft. Ik zie een minister van Financiën die zich beroept op een ACW-achtergrond, maar wel als eerste vooruitloopt om een indexsprong voor te stellen. Hij ziet het als zijn belangrijkste verwezenlijking dat het tekort op de begroting onder de 3 procent blijft, maar dat is gewoon niet genoeg. Het kan toch niet dat dat u voornaamste politieke ambitie is."