Vlaamse tv-zenders ten strijde tegen piraterij

De Vlaamse zendergroepen SBS (Vier, Vijf), VRT (Eén, Canvas) en VMMa (VTM, 2BE) trekken samen ten strijde tegen het illegaal aanbieden van hun programma's op het internet. De zenders hebben voor het eerst gezamenlijk een klacht ingediend tegen onbekenden voor inbreuken tegen de auteurswet. Dat schrijft De Tijd.

De voorbije twee jaar is het aantal Vlaamse programma's dat illegaal gedeeld wordt op het internet verdubbeld. De omroepen worden daar financieel door getroffen, omdat er zo minder dvd's verkocht worden en minder uitgesteld wordt gekeken tegen betaling.

De Vlaamse zenders hebben nu een klacht ingediend tegen de persoon of de personen achter de websites gelinkt aan de twitteraccount @ShowGemist. "We vragen het parket om onderzoeksmaatregelen te nemen, en zo de identiteit van de piraat-uploader te achterhalen", zegt advocate Fabienne Brison.

"Het is de eerste keer dat de zenders gezamenlijk een klacht neerleggen. Voorheen hebben de mensen vrijwillig de bestanden van het internet gehaald. Hier weten we niet tegen wie we ons moeten richten, dus hebben we geen andere keuze. Niet alles kan te grabbel gegooid worden op het internet."

Als het parket met de klacht aan de slag gaat en achterhaalt wie de shows uploadt en aanbiedt, riskeert die persoon een geldboete tot 100.000 euro en een gevangenisstraf.