Zeger Vandersteene krijgt Klara Carrièreprijs

De Vlaamse tenor Zeger Vandersteene heeft vandaag de Klara Carrièreprijs in ontvangst genomen. Hij werd in de bloemetjes gezet in De Singel in Antwerpen, waar Klara de hele dag zijn tenten had opgeslagen. De uitreiking van de Klara's was het hoogtepunt van de dag.

Zeger Vandersteene (72) bouwde met zijn uitgebreide repertoire een internationale carrière op. Hij zingt zowel gregoriaanse muziek, als muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Ook hedendaags werk gaat hij niet uit de weg. Hij kan opera, lied en oratorium aan.

Tijdens Klara in De Singel bracht hij samen met zijn vaste begeleider Levente Kende een uitvoering van Schumanns liedcyclus "Dichterliebe".

Naast een carrièreprijs reikte Klara nog vijf andere prijzen uit voor Vlaamse klassieke muziek.

Componist Luc Brewaeys kreeg de Klara voor musicus van het jaar. "Luc is een componist met internationale allure", aldus de jury. Andere genomineerden in die categorie waren Brussels Philharmonic, het huisorkest van Flagey en zanger Hendrik Vanden Abeele.

Luc Famaey, die al 20 jaar de drijvende kracht is achter het platenlabel Phaedra, kreeg de Klara voor muziekpersoonlijkheid. "Hij blijft koppig doorgaan tegen de stroom van de tijd in en zonder veel overheidssteun", aldus de jury. Famaey liet Bart Demuyt en Lukas Pairon achter zich. Demuyt is artistiek directeur van Amuz in Antwerpen en de Alamire Foundation in Leuven. Pairon neemt dit jaar afscheid als algemeen directeur van zijn ensemble voor hedendaagse muziek, Ictus.

In de categorie jonge belofte won het Belgisch-Nederlandse elektrische gitaarkwartet Zwerm dat in 2007 werd opgericht. "Een gitaarkwartet dat uitblinkt in performancekwaliteit en programmasamenstelling. Het blijft verrassen", aldus de jury. De beloftevolle pianist Julien Libeer en het pianoduo Mephisto moeten tevreden zijn met een nominatie.

Big Bang/Oorsmeer is uitgeroepen tot muziekevenement van het jaar. Het muziekfestival dat doorgaat in Brussel en Gent brengt hedendaagse kunstmuziek voor de allerjongsten. "Een gedurfd project", aldus de jury. Het kon zich daarmee meer onderscheiden dan Het Augustus De Boeckjaar in Mechelen en de ISCM World Music Days.

De cd "Adriaen Willaert - Vespro della beata Vergine" door Capilla Flamenca o.l.v. Dirk Snellings wint de Klara in de categorie Vlaamse cd. "Prachtige a capella renaissancepolyfonie, in mooie fijnzinnige vertolkingen", luidt het. Andere genomineerde cd's waren "Le tombeau de Debussy" door Jan Michiels en "Robert Schuman: Märchenbilder op.113 - Fünf Stücke im Volkston op.102 - Fantasiestücke op.73 - Drei Romanzen op.94 - Adagio und Allegro op.70" door France Springuel (cello) en Jan Vermeulen (pianoforte).