"Franstaligen voeren een prachtig toneelstuk op"

Bart De Wever heeft in "De zevende dag" op Eén fors uitgehaald naar de Franstalige partijen. "Ze willen geld, zo veel mogelijk en zo lang mogelijk én ze willen Brussel." Daar komt het volgens de N-VA-voorzitter, die in 2014 voor confederalisme wil gaan, op neer. De Wever is ook scherp voor prins Laurent.

PS-vicepremier Laurette Onkelinx zei eerder deze week dat dat Brussel in de eerste plaats moet samenwerken met Wallonië en dat ze geen enkele toegeving zal doen aan de N-VA. Die forse uithaal verbaast De Wever niet. Hij noemt het gedrag van de Franstaligen "een paradox".

"Enerzijds gaan ze moord en brand schreeuwen tot het bittere einde en gaan ze de N-VA aanvallen op alle mogelijke manieren, ook onder de gordel. Anderzijds zie je wel dat ze zich aan het voorbereiden zijn." Met dat laatste doelt de Wever op 2014, wanneer er federale en regionale verkiezingen zijn.

"Ze voeren een prachtig toneelstuk op. Ze zeggen dat ze dat ze van België houden en patriotten zijn. En de N-VA, dat zijn de echtbrekers en de egoïsten, die op die manier moreel lager worden gezet. Milquet (Joëlle Milquet van het CDH, red) zegt dat ook letterlijk: wij zijn beter dan de N-VA. Er wordt in morele termen gespreken en veel Vlamingen trappen daarin, jammer genoeg."

"Het is een valstrik waar je niet mag inlopen. Door zo straf uit te halen op voorhand, lokken ze commentaren uit bij de Vlamingen, die al beginnen terugdeinzen." De Wever verwijst daarmee naar de Vlaamse minister-president Kris Peeters (CD&V), die vorige week zei dat de de verkiezingen van 2014 niet over de staatshervorming moeten gaan.

"Daar zijn de Franstaligen ontzettend blij mee. Men is anderhalf jaar op voorhand al aan het toegeven", reageert de N-VA-voorzitter. "Dat toont net aan wat ik hoop: dat de N-VA incontournable zal zijn in 2014. Anders ga je naar Di Rupo-II. Want dat is wat ze hopen: dat ze de N-VA kunnen afhouden en er nog eens 4 jaar status quo komt. Maar tegelijk bereiden ze er zich op voor dat dat niet mogelijk zal zijn."

"En dan gaan we naar een paradigmashift, hoe dan ook. Want ik speel dat spelletje echt niet meer mee." Als De Wever aan zet is in 2014, dan wil hij volop inzetten op confederalisme. "Dat wil zeggen wat we gaan afspreken wat we samen doen, hoe dat we dat gaan doen en aan welke financiële voorwaarden", aldus de Antwerpse burgemeester.

Dat de Franstalige vasthouden aan België is volgens De Wever geen vaderlandsliefde, maar veeleer een financiële kwestie. "Hun liefde gaat door de maag, dat heb ik wel ontdekt. Ze willen geld, zo veel mogelijk en zo lang mogelijk én ze willen Brussel. En daar houdt de liefde voor België echt wel op."

"Klacht tegen Dams is onbegrijpelijk"

De Wever had het in "De zevende dag" ook over zijn eerste weken als burgemeester van Antwerpen. "We hebben onze start niet gemist", klinkt het. "We zijn nu vooral het bestuursakkoord aan het vertalen in concrete doelstellingen."

De heisa over de uitspraken van procureur-generaal Herman Dams, betreurt De Wever. En dat er een klacht is ingediend omdat zijn proefproject tegen "patsers" -jonge mannen zonder vast inkomen, die wel met een dure wagen rijden- discriminerend zou zijn, noemt de burgemeester zelfs "onbegrijpelijk".

"Ik vind dat goed wat hij doet. Als je ziet dat er iets niet klopt: mensen die geen inkomen hebben maar wel veel uiterlijk vertoon van rijkdom tonen, lijkt het me logisch dat je dat onderzoekt." Van discriminatie is er geen sprake, luidt het.

"De mensen die in de wijken wonen waar die patsers rondrijden, zijn de eerste slachtoffers van dat soort gedrag. Hun wijk krijgt een slechte reputatie. Dus zijn zij de eerste die gebaat zijn bij een kordaat optreden. En dat gaat heel vaak om mensen van allochtone origine. Zij die daar proberen om voor een veilige en nette buurt op te komen, zijn mijn eerste bondgenoten, niet mijn slachtoffers."

De Wever "hoort andere dingen" over Laurent

De Wever was ook scherp voor prins Laurent, die deze week opnieuw in opspraak kwam nadat hij contact zou gehad hebben met Angolese diplomaten, hoewel dat niet toegelaten is na eerdere incidenten. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zette Laurent uit de wind, maar De Wever denkt dat de zaak nog niet van de baan is.

"Reynders heeft daar een onderzoek van 2 telefoontjes aan gewijd naar het schijnt. Dat is niet ernstig. Men wil Laurent natuurlijk weer door de mazen van het net laten glippen. Iedereen weet dat hij uiteraard de regels niet heeft gerespecteerd die hem zijn opgelegd", aldus de N-VA'er.

Echte bewijzen heeft De Wever niet, "maar ik leef ook niet op een andere planeet, ik doe ook mijn telefoontjes en die zeggen mij heel andere dingen. En dat zal waarschijnlijk wel boven water komen, ik hoop dat toch." Vervolgens moet men volgens De Wever "de moed hebben om de dotatie af te nemen". "Het is nu toch wel genoeg geweest."

"Niemand hoeft medelijden met mij te hebben"

De Wever is nu tegelijk burgemeester van Antwerpen en voorzitter van de N-VA. Is die combinatie werkbaar? "Dat is niet makkelijk. Ik werk zo'n 90 uur per week de laatste keer dat ik geteld heb: 60 uur op het stadhuis en 30 op de partij. Dat gaat net."

Zou een andere voorzitter kiezen niet makkelijker zijn? "Dat zou inderdaad simpeler zijn, maar ik heb mijn partij beloofd om ze niet in de steek te laten. Dat wil zeggen dat dat pas begin volgend jaar aan de orde komt. Nu, ik heb geluk, mijn job is ook mijn hobby, ik doe het ontzettend graag, ook al is het heel zwaar. Niemand hoeft medelijden met mij te hebben."