"Meer doden dan gedacht" bij gijzeling in Algerije

Het dodental na de gijzeling in de Algerijnse woestijn, nabij In Aménas, zal nog oplopen. Dat zegt de Algerijnse regering. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog geen uitsluitsel. Strijder Mokhtar Belmokhtar heeft de gijzeling opgeëist "in naam van Al Qaeda".

Gevechtseenheden van het Algerijnse leger hebben gisteren een einde gemaakt aan de gijzelingsactie in een gasfabriek in de woestijn. Daarbij zijn alle 32 gijzelnemers om het leven gekomen, evenals 21 van de gijzelaars, voor het grootste deel buitenlanders. Dat was toch het dodental waarover de Algerijnse overheid gisteravond sprak.

Maar nu zouden opnieuw 25 lichamen ontdekt zijn in de buurt. En eerder vandaag had de regering al aangekondigd dat de tol groter zal zijn dan aangenomen was.

De 32 gedode terroristen komen uit 6 verschillende landen. Over de nationaliteit van de gedode buitenlandse werknemers is er nog geen zekerheid. Wel zouden er al zeker Britten, Noren, een Amerikaan en een Roemeen onder hen zijn. Er is ook sprake van 9 Japanners, maar dat is nog niet bevestigd.

Mr. Marlboro

Intussen zou Mokhtar Belmokhtar de gijzeling opgeëist hebben. Belmokhtar, door zijn aandeel in de smokkel van sigaretten ook bekend als "Mr. Marlboro", is een strijder die een radicaal islamistische groep leidt. Hij zegt dat de aanslag is uitgevoerd "in naam van Al Qaeda". Belmokhtar eist dat Frankrijk stopt met de interventie in Mali.