Australiës bekendste bandiet is eindelijk begraven

In Australië is vandaag Ned Kelly begraven, 132 jaar nadat hij was opgehangen. Kelly is de beruchtste "bushranger" uit de Australische geschiedenis. Ondanks de overvallen en moorden die hij gepleegd heeft, wordt hij door velen als een held beschouwd.
AP2011

Na zijn executie in 1880 werd het lijk van Kelly in een anoniem graf gedumpt nabij de Pentridge gevangenis in Melbourne, samen met de lichamen van andere gevangenen. Pas in 2010 kon via een DNA-test officieel worden vastgesteld dat de resten van de beruchte bandiet gevonden waren.

De stoffelijke resten -de schedel is nooit teruggevonden- werden vervolgens aan zijn nazaten overhandigd. Die beslisten om hem te begraven naast zijn moeder en broers, in het dorpje Greta in de zuidelijke staat Victoria. Om te verhinderen dat grafrovers ervandoor gaan met zijn resten, zal het (anonieme) graf met beton worden overgoten.

Zijn familieleden noemen het een grote opluchting dat hij eindelijk kon worden begraven. Voor veel Australiërs is Kelly een soort Robin Hood, iemand die zich verzette tegen de corrupte Britse koloniale autoriteiten. Volgens anderen was hij niet meer dan een crimineel, die banken beroofde en drie politieagenten doodschoot. Voor de dood van die agenten werd hij uiteindelijk opgehangen.

Ned Kelly groeide uit tot een symbool van de Australische cultuur. Zijn leven heeft talloze boeken, muziek en films geïnspireerd. Op het witte doek gaven onder meer Rolling Stones-zanger Mick Jagger (in 1970) en Heath Ledger (in 2003) gestalte aan het personage van de outlaw.

AP2011