Brits orkest speelt vogelpoep-muziek in galerij

In Liverpool wordt deze namiddag een opmerkelijk stukje muziek voor de eerste keer opgevoerd. De compositie, "Bird sheet music", kwam tot stand door een grote partituur op de grond te leggen en te wachten op vogels om er hun gevoeg op te doen.

Het idee om een muziekcompositie te maken aan de hand van vogelpoep komt van kunstenares Kerry Morrison. In juni vorig jaar plaatste ze grote doeken met notenbalken in een park in Liverpool. Vervolgens liet de Britse de gevederde diertjes enkele maanden lang hun werk doen.

Volgens Morrison is het werk een metafoor om aan te tonen hoe belangrijk vogels zijn voor het leefmilieu. "Ze spelen een ontzettend belangrijke rol in het ecosysteem van de stad via hun uitwerpselen. Ze verspreiden zaden en hun vogelpoep helpt ook om de bodem te verrijken als meststof."

"Dat is iets waar mensen niet vaak aan denken. De algemene visie op uitwerpselen is eerder negatief. Mensen denken dat het iets vies is, maar het is levensnoodzakelijk voor het leven op aarde", aldus Morrison.

De partituur van de kunstenares is nu door componist Jon Hering omgezet in een volwaardig muziekstuk. Hering heeft zich zo getrouw mogelijk gebaseerd op de positie van de vogelpoep, benadrukt Morrison. Aan het muziekstuk zijn ook vogelgezangen en andere parkgeluiden toegevoegd.

De opvoering vindt plaats in de Tate-kunstgalerij in Liverpool. Het experimentele gezelschap aPatT Orchestra is de uitvoerder.

lees ook