Elektronisch toezicht met spraakherkenning breidt uit

Vanaf morgen wordt het systeem van elektronisch toezicht gevoelig uitgebreid. In een op de drie Belgische gevangenissen zullen gedetineerden met een korte celstraf die straf via elektronisch toezicht met spraakherkenning kunnen uitzitten. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) maakt zich sterk dat het systeem de achterstand bij de strafuitvoering gevoelig zal doen afnemen.

Het nieuwe systeem van thuisdetentie met spraakherkenning houdt in dat gevangenen niet langer een enkelband moeten dragen, maar wel steeds hun vaste telefoon moeten kunnen beantwoorden wanneer die gebeld wordt.

De voorbije maanden zaten zo al 308 veroordeelden in een proefproject met de gevangenissen van Antwerpen, Brugge en Vorst. Vanaf morgen wordt het systeem uitgebreid en zullen tien van de drieëndertig gevangenissen in ons land beroep doen op het systeem. Het systeem zal vooral worden toegepast bij heel kort gestraften, veroordeelden met een straf tot maximaal acht maanden.

Een veroordeelde staat gemiddeld een maand onder thuisdetentie. Daardoor is het verloop erg groot en kunnen er in korte tijd heel wat straffen worden uitgevoerd, luidt het bij Justitie. Door het plaatstekort in de gevangenissen en het tekort aan elektronische enkelbanden worden celstraffen tot zes maanden nu immers zelden uitgevoerd. Het nieuwe systeem moet die scheeftrekking verhelpen.

"Een straf uitvoeren is niet alleen belangrijk voor het rechtvaardigheidsgevoel, maar werkt ook preventief", aldus Turtelboom. "Wanneer een dader voelt dat hij effectief gestraft wordt voor zijn daden, zal hij een volgende keer misschien twee keer nadenken."