FARC maakt einde aan eenzijdige wapenstilstand

In Colombia heeft het FARC het einde afgeroepen van het eenzijdig staakt-het-vuren. De marxistische rebellenbeweging legde bij het begin van de vredesonderhandelingen in Cuba in november de wapens neer. De rebellen gaven de Colombiaanse regering toen twee maanden om hun voorbeeld te volgen. Maar die heeft dat steeds geweigerd en noemde de actie van de guerilla een farce.

"Het is met pijn in het hart dat we terugkeren naar de staat van oorlog die niemand in dit land wil", zei Ivan Marquez (kleine foto), de hoofdonderhandelaar van de rebellen vandaag tegen journalisten. De onderhandelingen om een eind te maken aan het langdurige, bloedige conflict zijn nog steeds aan de gang.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft het aanbod voor een wapenstilstand van bij het begin verworpen. De regering wou blijvend militaire druk uitoefenen opdat de FARC aan de onderhandelingstafel zou blijven. Nog volgens de Colombiaanse overheid is de wapenstilstand een pose, bedoeld om de internationale gemeenschap gunstig te stemmen. De rebellen zijn nooit echt met hun aanvallen gestopt, luidde het.

Ook de regeringstroepen hebben de laatste maanden FARC-bolwerken in de Colombiaanse jungle aangevallen. Bogotà vreest dat de rebellen een nieuw offensief plannen.

AP2013