Machtswissel op til in Nedersaksen

In de Duitse deelstaat Nedersaksen is een machtswissel op til. De verkiezingen zijn er beslecht in het voordeel van de twee voornaamste oppositiepartijen, de sociaaldemocratische SPD en de Groenen. Ze hebben samen net 1 zetel meer behaald dan de huidige coalitie van CDU en FPD.
Aftredend minister-president David McAllister (CDU).

In de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen, de op een na grootste deelstaat van Duitsland, is momenteel een coalitie aan de macht van de christendemocratische CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, en de liberale FDP. Minister-president is de populaire David McAllister (kleine foto in tekst), van Schotse komaf. Hij werd fors ondersteund door Merkel.

De deelstaatverkiezingen waren lange tijd een nek-aan-nekrace, maar het pleit werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van de oppositiepartijen, zij het nipt. De SPD en de Groenen halen samen 46,3 procent van de stemmen, tegenover 45,9 procent voor de CDU en de FDP. De CDU gaat achteruit, maar zou procentueel gezien wel de grootste blijven.

In zetels vertaald betekent dit dat de roodgroene oppositie net 1 zetel meer heeft. De leider van de SPD, Stephan Weil, heeft al laten weten dat hij ook met een meerderheid van 1 zetel bereid is om een roodgroene coalitie te vormen in Nedersaksen. "Een goed resultaat betekent dat wij ernstig genomen zullen worden bij de nationale verkiezingen", luidde het ook.

Die nationale verkiezingen worden in september gehouden en zijn een belangrijke test voor bondskanselier Angela Merkel, die een derde ambtstermijn ambieert. Sinds de vorige nationale verkiezingen in 2009 heeft de CDU terrein moeten prijsgeven. In vier deelstaten hebben de christendemocraten de macht moeten overlaten aan de SPD en de Groenen.