Merkel staat voor belangrijke test in Nedersaksen

In de Duitse deelstaat Nedersaksen, de op een na grootste deelstaat, zijn er vandaag verkiezingen voor een nieuw parlement. Zes miljoen Duitsers kunnen hun stem uitbrengen. Voor bondskanselier Angela Merkel is dat een belangrijke test in de aanloop naar de nationale verkiezingen in september.
AP2013

Volgens de peilingen wordt het in Nedersaksen een nek-aan-nekrace tussen de verschillende grote blokken.

Het is vooral de vraag of de CDU -de partij van Merkel- de coalitie met de FDP kan voortzetten. De erg populaire McAllister (op de foto met Merkel), een zoon van een Schotse vader en een Duitse moeder, zal wellicht opnieuw veel stemmen halen voor de CDU. Maar de liberale partij FDP zal volgens de peilingen sterk verliezen. De sociaaldemocratische partij SPD zou het volgens de peilingen erg goed doen, net als de groenen.

De verkiezingen van vandaag zijn een erg belangrijke test voor die in september. Dan wil Merkel herkozen worden om aan een tweede termijn als bondskanselier te kunnen beginnen. Een goed resultaat in Nedersaksen is dus belangrijk voor haar partij. Maar als de FDP vandaag erg veel pluimen verliest, is het zeer de vraag of Merkel na de stembusslag in september haar voorkeurscoalitie met de FDP nog zal kunnen voortzetten.

In de loop van deze avond zullen de uitslagen uit Nedersaksen binnenlopen.